Doodseskader zet oorlogsmisdaden op YouTube

Een Libisch doodseskader heeft videobeelden op Facebook en YouTube geplaatst van 33 standrechtelijke executies waarbij IS-leden werden gedood. De videos zullen ze duur komen te staan: de commandant van het doodseskader is naar aanleiding van de beelden opgepakt en moet zich voor het Internationale Strafhof in Den Haag verantwoorden vanwege oorlogsmisdaden.  

Door Vincent Verweij

De website Terror News toont de 7 video’s die door het doodseskader zelf afgelopen voorjaar en zomer werden gemaakt en op social media werden gezet. Er is op te zien hoe de commandant, Mahmoud Al-Werfalli, groepjes mensen standrechtelijk executeert en aan anderen opdracht geeft om hetzelfde te doen. Volgens internationaal oorlogsrecht moeten krijgsgevangenen een eerlijk proces krijgen en mag er geen ‘oog-om-oog’ worden toegepast.

Executies

Al-Warfalli is commandant van de Al-Saiqa Brigade in Libïe, die na de dood van dictator Ghadaffi, zich afscheidde van het Libische leger. Sindsdien zijn verschillende gewapende groepen in Libïe met elkaar in gevecht om de macht. Ook IS mengt zich in die strijd. De videos van de executies zijn opgenomen in en rond de stad Benghazi in het oosten van het land. [Waarschuwing: video’s bevatten schokkende beelden]

Dagvaarding

De website Terror.News toont alle 7 video’s waarin Al-Warfalli standrechtelijke executies uitvoert.

Het Internationale Strafhof heeft half augustus een dagvaarding (pdf) uitgebracht tegen Mahmoud Al-Warfalli. Hij wordt beschuldigd van 33 oorlogsmisdaden op 7 locaties in Libie. Kort na de dagvaarding is hij aangehouden. Het is nog onduidelijk wanneer hij wordt uitgeleverd aan Nederland om bij het ICC terecht te staan.