Doodstraf Californië onder druk

Een rechter in de Amerikaanse staat Californië heeft bepaald dat de doodstraf ongrondwettelijk en 'disfunctioneel' is. Daarmee werd de doodstraf voor Ernest Dewayne Jones geschrapt. Jones werd bijna twintig jaar geleden veroordeeld voor een verkrachting en moord. In Californië bestaat de doodstraf wel, maar in de praktijk is dat een levenslange gevangenisstraf.

De doodstraf in Californië mag alleen worden uitgevoerd door een dokter die een dodelijke injectie toedient. Alle artsen zien dat in strijd met hun beroepseed. Sinds 1978 zijn meer dan 900 personen veroordeeld tot de doodstraf, daarvan zijn maar 13 daadwerkelijk geëxecuteerd.

Extreme pijn

Volgens de rechtbank is dat kwalijk, omdat sommige veroordeelden wel ter dood worden gebracht en anderen niet. Dat wordt bepaald door 'willekeurige factoren', en niet om legitieme redenen zoals de aard van een misdrijf.

Het vonnis voert de druk op de doodstraf in de Amerikaanse staat verder op. Onlangs zette een rechtbank al vraagtekens bij de dodelijke injectie, omdat veroordeelden mogelijk extreme pijn ondergaan als de injectie is toegediend. Injecties staan in de gehele Verenigde Staten al onder druk omdat onlangs een veroordeelde pas drie kwartier na de injectie overleed.

Lees ook:

IDFA: Executie door injectie (VIDEO)