Doodzieke man blijft in voorlopige hechtenis

John S., verdachte van de moord op Rolf Langenberg (foto), blijft in voorlopige hechtenis. Zijn advocaat heeft vanochtend tijdens een pro forma-zitting schorsing van de voorlopige hechtenis aangevraagd, omdat twee maanden geleden kanker is geconstateerd bij de 53-jarige S. Volgens de behandelend oncoloog heeft John S. nog hooguit acht maanden te leven. 

Door Timo van der Eng

Rolf Langenberg (69), ook wel de bloemenman genoemd, verdween eind september 2014. Zijn stoffelijke, verbrande resten werden enige tijd later teruggevonden op het erf van zijn woning in Beets. In een klein stukje schedel vond de recherche een kogelgat. Ook werden er bloedsporen en hulzen teruggevonden in de woning van Langenberg.

John S. en zijn partner, de 49-jarige Nancy V. werden kort na de vondst van de stoffelijke resten van Langenberg opgepakt. Zij woonden beiden op het terrein van de bloemenman. Tijdens de politieverhoren beschuldigden ze elkaar van de moord. De voorlopige hechtenis van Nancy V. is inmiddels wel opgeheven. Zij wordt nog wel verdacht van het wegmaken van het lichaam.

De officier van justitie, verzette zich vanochtend tegen het verzoek van de advocaat van S. Zij vond het strafvorderlijk belang, zwaarder wegen dan het persoonlijk belang van de verdachte. In haar standpunt betrok ze ook de gevoelens van de nabestaanden van Langenberg.

De rechtbank wilde de voorlopige hechtenis van de verdachte niet schorsen, omdat er in het verzoek voor schorsing te weinig duidelijk was gemaakt onder welke voorwaarden S. voorlopig vrij zou mogen komen. Opvallend genoeg formuleerde de rechtbank deze voorwaarden niet zelf.

Marcel Kikkert, advocaat van S., wees tevergeefs op het feit dat de schuld van zijn client niet vast staat. Tijdens eerdere pro forma-zittingen had hij al gepleit voor het opheffen van de voorlopige hechtenis van John S. Volgens Kikkert is er geen hard bewijs tegen zijn client. Hij gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank.

S. was ook aanwezig bij de zitting. Duidelijk getekend door zijn ziekte nam hij het woord en wees de officier van justitie er op dat hij zelf ook nabestaande is. Langenberg was lange tijd zijn schoonvader en is opa van het kind van S.