‘Door Nederlanders blijft het aantal wietplantages in België groeien’

Het aantal wietplantages in België blijft groeien door de inbreng van Nederlandse criminele ondernemers, zo blijkt uit een uitzending van Reporter Radio. Alleen in het arrondissement Antwerpen zijn dit jaar 96 Nederlanders aangehouden in verband met drugshandel.

Andere landen

De wietteelt in België wordt grotendeels aangestuurd vanuit Nederland, vervolgens gaat de meeste Belgische wiet terug naar Nederland om weer te worden geëxporteerd naar andere landen. Sinds de Nederlandse autoriteiten een jaar of tien geleden begonnen met de harde aanpak van wiettelers in het zuiden van Nederland nemen al telers de wijk naar België (en naar het noorden en oosten van Nederland).

Reporter heeft nieuwe informatie uit een grootschalig onderzoek naar de banden tussen de Nederlandse en Belgische drugshandel door de universiteiten in Leuven en Tilburg.

Stekken

Aanvankelijk werden er veel plantages ontmanteld in de Belgische grensstreek. Vandaag de dag gebeurt dat ook in Wallonië.

Commissaris Marc Vancoillie van de Federale Gerechtelijke Politie in Reporter:

Nederlandse criminelen hebben vaak een rol bij de financiering, de aanvoer van het materiaal en de afzet van de eindproducties. Ook komen de cannabisstekken nog steeds vanuit Nederland.

Reporter Radio: zondag 25 november 2018, 19.45.