Wie doodde de codebreaker?

Een cryptografie-specialist van de Britse buitenlandse inlichtingendienst MI6 werd in augustus dood gevonden in een tas in zijn bad. De tas was afgesloten met een piepklein hangslotje waarvan de sleutels onder de tas lagen. De Metropolitan Police – voorheen Scotland Yard – is er nog lang niet uit. Raadselachtige omstandigheden te over. Zo had Gareth Williams (31) voor een kapitaal aan vrouwenkleren in zijn flat en deed zijn werkgever MI6 pas aangifte nadat Williams drie vergaderingen had gemist. De doodsoorzaak is onduidelijk. Video na de break.

Het gerechtelijk vooronderzoek sluit dan ook niet uit dat de dienst zelf iets met de dood van zijn werknemer te maken had.

Het appartement bleek voordat de politie kwam volledig schoongepoetst en de verwarming stond te loeien terwijl het buiten warm was. Met hulp van een yogaexpert is inmiddels vastgesteld dat het weliswaar mogelijk is voor een mens om zich in de bewuste soort sporttas op te vouwen maar of dan van binnenuit een hangslotje kan worden gesloten is uiterst twijfelachtig, de expert kreeg het niet voor elkaar.

Er waren geen sporen van een gevecht of verwondingen op het lichaam van Williams aangetroffen, wel zijn er sporen van GHB in zijn bloed gevonden maar verder is er niets over de doodsoorzaak naar buiten gebracht, behalve dat die ‘niet natuurlijk’ zou zijn.

De wiskundige Williams, die al op 17-jarige leeftijd afstudeerde, behoorde tot een handjevol topcryptografen in de wereld. Hij had in juli en augustus van 2010 net twee conferenties bezocht waar de wereldtop onder de hackers en cyber-veiligheidsdeskundigen samenkomt: DefCon en Blackhat. Dergelijke conferenties worden routinematig bijgewoond door militairen en leden van geheime diensten, om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in de hackerswereld.

Er zijn slechts twee onvolledige dna-profielen aangetroffen: op het hangslotje en op een groen handdoekje. Zeker 50 werknemers van MI6 moeten dna afstaan. Op een tafeltje lagen de mobiele telefoon van Williams en een paar sim-kaarten. De telefoon was teruggezet op fabrieksinstellingen en bevatte geen data meer. Er waren geen tekenen van braak of een worsteling in het appartement.

Kort voor zijn dood werkte Williams aan een klandestiene operatie met twee collega’s, maar hij was van dat project afgehaald. Een getuige vertelde ook dat hij een illegale zoekslag had gemaakt in een database waar hij geen toestemming voor had. Een andere getuige vertelde dat Williams het niet erg naar zijn zin had bij MI6. Verder werd duidelijk dat Williams interesse had in bondage en kinky seks.

De Daily Mail heeft anonieme bronnen opgevoerd die stelden dat Williams werkte aan technologie om gestolen giraal geld geld van Russische maffiagroepen op te sporen. Hij werkte ook aan een project waarmee snel draadloos data van telefoons en laptops kunnen worden gedownload.

Deze bronnen stellen ook dat Russische maffiagroepen voormalige KGB-agenten inhuren om mensen als Williams op te sporen en te doden.