Doorbraak in zaak Marianne Vaatstra?

De kans dat de moord op Marianne Vaatstra wordt opgelost, is groter dan ooit. Dat stelde Peter de Vries zondagavond in zijn programma. Een zogenaamd 3D-team van de politie heeft de afgelopen jaren de zaak opnieuw onder de loep genomen en houdt nu serieus rekening met een nieuw scenario. 

De politie is er altijd vanuit gegaan dat Marianne van haar fiets is getrokken door een moordenaar die als een roofdier op zoek was naar zijn prooi. En met een asielzoekerscentrum in de buurt, was het voor veel mensen duidelijk dat de dader daar gezocht moest worden. 

In het nieuwe scenario houdt de politie er ernstig rekening mee dat Marianne vrijwillig met haar moordenaar is meegegaan. Haar fiets lag bijvoorbeeld op een ‘nette’ manier opgesteld in de berm alsof die er gewoon was neergezet. De dader moet dus haast wel een bekende zijn waar ze mee had afgesproken of die ze toevallig tegenkwam.

Ook werd er een nieuw spoor getoond in het programma van Peter de Vries. Een aansteker met de tekst Playboy erop. Op die aansteker is een haar aangetroffen en door nieuwe technieken heeft de politie ontdekt dat het dna overeenkomt met het dna van het sperma, dat eerder al op het lichaam van Marianne werd aangetroffen. Het lijkt er dus sterk op dat de aansteker van de moordenaar is.

Nu heeft het Openbaar Ministerie aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) opdracht gegeven een dna-verwantschapsonderzoek te doen. Deze nieuwe vorm van dna-onderzoek mag sinds 1 april worden gebruikt. Genetisch materiaal dat op het lichaam van de in 1999 vermoorde Vaatstra is gevonden, zal in de dna-databank van het NFI worden vergeleken met mogelijke familieleden van daarin opgenomen veroordeelde personen.

Mocht er geen match zijn, is het niet uitgesloten dat er een grootschalig dna-onderzoek komt in de regio waar Marianne woonde.

Marianne Vaatstra was op de avond van Koninginnedag 1999 met twee vrienden naar een discotheek in Kollum geweest. Het drietal vertrok daar aan het begin van de nacht en fietste naar Buitenpost. Bij het NS-station namen de jongens afscheid waarna Marianne alleen verder ging richting haar woonplaats Zwaagwesteinde. De volgende ochtend werd haar ontzielde lichaam in een weiland aan de Keningswei gevonden.

Lees hier het persbericht van het Openbaar Ministerie.

Eerdere berichtgeving:

Vaatstra: mogelijk meer dna-onderzoek

Nieuw dna-onderzoek Vaatstra-moord 

Vaatstra eist onafhankelijk dna-onderzoek

OM liet dna Vaatrstra-zaak liggen