‘Politie schiet 20 keer op woning met kinderen’ (UPDATE)

Bij de inval woensdagmorgen van de Duitse politie in de woning van Satudarah-voorman Michel Boer in Alstätte zijn twee honden doodgeschoten door de politie. Volgens de advocaat van Boer is ongeveer 20 keer geschoten op een deur en een raam, ’terwijl in de woning een vrouw en drie kleine kinderen lagen te slapen.’

Door @Wim van de Pol

Michel Boer staat sinds vorige maand op de Nationale Opsporingslijst. Hij is voortvluchtig. De Duitse politie wilde vandaag op verzoek van het Nederlands Openbaar Ministerie zijn woning, net over de grens bij Enschede, doorzoeken. Er was geen verzet maar een arrestatieteam begon volgens advocaat Karin Blonk ’s ochtends heel vroeg te schieten toen het perceel werd betreden. Daarbij werd op de woning gevuurd en werden honden doodgeschoten. Karin Blonk:

Er zijn twee honden doodgeschoten. Eén hond lag ziek bij een schutting en hij deed niets. Een agent heeft hem twee keer van ongeveer 20 centimeter door zijn kop doodgeschoten. De andere hond die doodgeschoten is zat achter een hek en liep dus niet los. Onmenselijk, laf, zinloos en wreed.

Blonk noemt de actie ’te krankzinnig voor woorden’. Blonk:

Kinderen en vrouwen zijn onder schot genomen. Het huis was één grote chaos en er zijn diverse spullen kapot gemaakt. De politie doet al maanden onderzoek en ik ga er vanuit dat men dondersgoed wist dat mijn client daar niet was. Client wordt verdacht van lidmaatschap van criminele organisatie. Het toegepaste geweld, het doodschieten van twee honden en het angst aanjagen van vrouwen en kinderen staat in geen enkele verhouding tot deze verdenking.

Blonk benadrukt ‘met klem’ dat zij, noch haar client Boer, de publiciteit wil zoeken, maar dat zij niet anders kan dan op deze gang van zaken te reageren. Blonk zegt de verantwoordelijk officier van justitie van het landelijk parket om opheldering te zullen gaan verzoeken.

Groot onderzoek

Volgens het Openbaar Ministerie maakt de doorzoeking deel uit van het grote onderzoek naar Satudarah dat sinds 2016 loopt. Bij de doorzoeking is administratie in beslag genomen.

Boer is verdachte en wordt momenteel internationaal  gezocht. Drie andere oprichters van de motorclub zitten vast. De verdenking tegen Boer is alleen lidmaatschap van een criminele organisatie.

Vorige maand kwam Boer op de Nationale Opsporingslijst te staan omdat hij zich – volgens de politie – niet meldde. Advocaat Blonk protesteerde daar ook tegen. Zie daarover:

‘Opsporingsbericht Satudarah is pr-offensief’