Dorp in Spanje wil wiet telen

De burgemeester van een klein Catalaans dorpje heeft donderdag aangekondigd dat hij zal toestaan dat het dorp wiet zal gaan telen voor commerciële doeleinden. Eerder stemde meer dan de helft van de bevolking van het het dorp Rasquera in een referendum voor het starten van een wietplantage om het tekort in de gemeentelijke kas op te lossen. 308 dorpelingen stemden voor en 239 waren tegen.

 

 

In Catalonië is het verboden om wiet te telen voor de handel. Het is wel toegestaan om een kleine hoeveelheid planten voor eigen gebruik in huis te hebben. In kleinere barretjes en cafés in de regio wordt soms openlijk gerookt. De Catalaanse Mossos treden doorgaans niet op tegen gebruik van marihunana of hasj.

Rasquera tobt met een tekort van 1,3 miljoen euro op de begroting.

De Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken heeft in een commentaar gezegd dat de uitslag van een referendum in een dorp het wetboek van strafrecht niet zal wijzigen. Hij waarschuwde dat als de Mossos een plantage vinden er ogenblikkelijk zal worden opgetreden en de zaak bij het Openbaar Ministerie zal worden aangebracht.


Grotere kaart weergeven