Dossier kwijt, verdachte vrijuit

De rechtbank in Roermond heeft vrijdag een verdachte vrijgesproken omdat het originele dossier van de strafzaak kwijt is. `Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie maandag bevestigd. Volgens de woordvoerder heeft het OM het dossier opgestuurd naar de rechtbank, maar na het aanhouden van de zaak is het dossier nooit meer bij het OM terug gekomen. De man die vrijgesproken is, werd verdacht van wurging van zijn vriendin. Het OM is meteen in hoger beroep gegaan.

Volgens het OM was er afgelopen vrijdag wel een kopie van het dossier aanwezig in de rechtbank in Roermond, maar de rechtbank vond dat blijkbaar niet voldoende. De man werd vrijgesproken omdat de originele stukken ontbreken.

Voor het OM is het niet te begrijpen dat de verdachte is vrijgesproken. ‘De stukken waren wel aanwezig in de rechtbank, alleen dat was een kopie. De originele stukken hebben wij de rechtbank toegestuurd. Toen de zaak werd aangehouden, heeft de rechtbank het dossier teruggestuurd, maar wij hebben het nooit ontvangen’, zegt de woordvoerder van het OM. 

Het OM heeft vrijdag al meteen aangegeven in hoger beroep te zullen gaan. Er zal nu onderzoek moeten worden verricht naar het kwijtraken van het dossier. Het OM heeft geen zin in welles-nietes-spelletje met de rechtbank. ‘De verdachte moet zo snel mogelijk voor de rechter verschijnen, dat is het belangrijkste’, zegt de woordvoerder.