Dossier liquidatie Martin Kok nog niet rond

In het dossier tegen de twee verdachten van de liquidatie van misdaadblogger Martin Kok (49) is justitie nog niet erg gedetailleerd over de rol die Achraf B. en Zakaria A. worden toegedicht. De voorlopige hechtenis van B. is donderdag door de Utrechtse rechtbank met 45 dagen verlengd.

Door Wim van de Pol

De verdenking tegen B. (25) is nu medeplegen of medeplichtigheid bij het doodschieten van Kok en betrokkenheid bij de voorbereiding van de aanslag. Zijn advocaat Guy Weski: ‘Ze kunnen kennelijk niet erg duidelijk maken wie welke rol zou hebben gehad.’

Spullen

Achraf B. is de tweede verdachte in de zaak naast Zakaria A. die in zijn cel werd aangehouden omdat hij verdacht werd van de moord op Utrechter Ranko Scekic. De verdenking tegen B. is begonnen door een inbeslagname van spullen in een ander onderzoek. Naar die aanwijzingen loopt nu nog onderzoek van de recherche. Weski wil niet zeggen om welke spullen dat gaat en welk onderzoek het is. Weski noemt het bewijs dat tot nu toe is verzameld in het dossier ‘magertjes’. Hij zegt verder: ‘Het is ook opvallend dat de officier van justitie maar 45 dagen verlening vroeg en niet 90 dagen wat ze toch normaal gesproken doen.’

B. zit niet langer in het belang van het onderzoek in beperkingen, hij mag weer contact met de buitenwereld hebben.

Zakaria A.

Het onderzoek naar de moord op Kok vindt zijn oorsprong in het onderzoek naar de moord op Ranko Scekic. Toen kwam de eerste verdachte Zakaria A. in beeld. Ook de voorlopige hechtenis van deze A. is met 45 dagen verlengd. Bij hem thuis zijn telefoons gevonden die volgens het netwerk aanwezig waren op de lokatie van de moord op 8 december (bij een seksclub in Laren) en eerder in Amsterdam-Zuid waar bij een hotel op video werd vastgelegd hoe een schutter een weigerend wapen op Kok richtte. Advocaat Jan-Hein Kuijpers: ‘A. heeft in een eerdere Utrechtse zaak al verklaard dat er mensen bij hem logeerden en dat hij zelf die telefoons nooit in gebruik heeft gehad.’ Kuijpers zegt ‘geen fluit’ bewijs in het dossier te zien.

Noch in het dossier van de zaak tegen B. noch in dat van A. zitten gekraakte pgp-berichten van in beslag genomen servers uit Canada of Costa Rica. De verklaringen van de kroongetuige Nabil B. spelen in de dossiers geen rol.

Eerdere berichten:

Verdachte liquidatie Martin Kok langer vast

Tweede verdachte liquidatie Martin Kok gepakt

Verdachte Zakaria A. was vorige week nog getuige (UPDATE)

Aanhouding voor liquidatie Martin Kok (UPDATE)