Dotcom en Zwollenaar mogen worden uitgeleverd

Kim Dotcom, baas van Megaupload, mag worden uitgeleverd aan de VS. Hetzelfde geldt voor Zwollenaar Bram van der Kolk (foto) en twee andere medewerkers van het bedrijf. Dat heeft de rechter in Nieuw Zeeland opnieuw bepaald. Allen worden verdacht van het schenden van auteursrechten. 

Mensen konden bij Megaupload gratis films en muziek downloaden. Volgens de Amerikaanse autoriteiten liep de film- en muziekindustrie daardoor honderden miljoenen euro’s mis. De medewerkers van Megaupload werden schatrijk.

Bramos

Van der Kolk, alias Bramos, bedacht Megaupload samen met de Duitser Kim Schmitz, die bekend werd als Kim Dotcom. Bramos, die voordat Megaupload uit de lucht werd gehaald regelmatig tussen Hongkong en Amsterdam pendelde, trouwde met een Filipijns fotomodel. Ze kregen samen een zoon.

Stripper

Op 20 januari 2012 ontwaarde Van der Kolks vrouw in de vroege ochtend een politieman in haar slaapkamer. Ze dacht dat het om een grap met een stripper ging, maar het bleek bittere ernst. De politie was met groot machtsvertoon de ‘Dotcom mansion’ bij Auckland (Nieuw Zeeland) binnengevallen. Het landgoed waar Kim, Van der Kolk en hun families zich hadden gevestigd, had achttien miljoen dollar gekost. Na de inval ging Megaupload op zwart.

Bekoeld

Inmiddels is de relatie tussen Dotcom en Bramos bekoeld. Met de uitspraak vandaag, wordt een eerder vonnis bekrachtigd. De verdachten riskeren een jarenlange gevangenisstraf in de VS.