‘Douane-dossier mogelijk gestolen bij ovj’ (UPDATE)

Het Openbaar Ministerie ontkent dat bij de inbraak bij een officier van justitie vorig jaar informatie is gestolen uit de onderzoeken naar cocaïnesmokkel en corrupte douaniers. Die inbraak vond plaats op 12 augustus 2015, op het woonadres van een officier van justitie in Wassenaar.

Door @Wim van de Pol

Een advocaat zegt van een bron te hebben vernomen dat hierbij het Douane-dossier gestolen is. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam ontkent tegenover Crimesite met grote stelligheid dat het gestolen dossier het Douane-dossier is. Hierover andermaal bevraagd verwijst de betrokken advocaat naar zijn ‘zeer betrouwbare bron’.

Al bekend was dat er bij een officier van justitie van het landelijk parket twee usb-sticks en een mobiele telefoon waren gestolen. In een recente brief die Crimesite heeft ingezien, van advocaat Sanne Schuurman aan het landelijk parket, schrijft Schuurman dat hem door ‘een zeer betrouwbare bron’ is verzekerd dat er bij de inbraak een usb-stick is gestolen waarop het hele strafdossier staat van zijn client Dennis van den B.. Ook schrijft Schuurman een deel van de aangifte van de officier over de inbraak te hebben gelezen.

Zelfde transporten

Dennis van den B. is één van de verdachten in het zeer omvangrijke onderzoek “Doussie” naar de grootschalige cocaïnesmokkel rond douanier Gerrit G., René F. en Henk E.. De betrokken officier van justitie is de zaaksofficier in de zaak van Henk E.. Deze strafzaak loopt separaat van die tegen Gerrit G. en Dennis van den B. maar de betrokken drugstransporten overlappen en er figureren deels dezelfde verdachten in.

Niet beveiligd

Eerder heeft het Openbaar Ministerie aan de rechtbank enkele malen verzekerd dat er geen informatie uit het Doussie-dossier was gestolen. De usb-sticks waren overigens niet beveiligd, dat had wel zo moeten zijn, volgens de huisregels van het OM. De hoofdofficier van justitie in Rotterdam heeft vorig jaar een onderzoek naar de zaak ingesteld.

Advocaat Schuurman betreurt het dat zijn brief nu is uitgelekt naar de media. In reactie zegt hij wel dat het Openbaar Ministerie inmiddels in antwoord op zijn brief heeft herhaald dat het Doussie-dossier niet was gestolen. Hij beraadt zich nu op verdere stappen.

Waarheidsvinding

Als toch vast zou komen te staan dat het Doussie-dossier vorig jaar augustus in de onderwereld aan het circuleren is gegaan dan is de vraag waarom het Openbaar Ministerie dit heeft ontkend.

Ook kan dit lek dan gevolgen hebben voor de mate waarin de betrouwbaarheid van verklaringen van getuigen of verdachten moeten worden ingeschat. Ze konden immers misschien kennis uit andere dossiers putten.

Advocaat Louis de Leon, van verdachte Andries van der H. zegt:

Indien deze informatie daadwerkelijk wordt bevestigd hebben we hier te maken met een waarheidsvindingstechnisch extreem besmet onderzoek en het zou wel eens de oorzaak kunnen zijn van het krampachtig opdelen door het Openbaar Ministerie van het gehele onderzoek in allerlei deelonderzoeken. Om te redden wat te redden valt.

NN-man Chris blijft nog onbekend

Een mysterieuze verdachte in een coke-dossier

Wraking in havenproces afgewezen (UPDATE)

Verdenkingen haven-corruptie breiden zich uit

Waarom de zaak van Henk E. een wespennest is