‘Douane-eenheid die cocaïne afvoert uitgerust met semi-automatisch wapen’

‘Douane-eenheid die cocaïne afvoert uitgerust met semi-automatisch wapen’

Een speciaal douane-team dat cocaïne afvoert, maakt voortaan gebruik van semi-automatische wapens. Dit lijkt vooral te gaan om de afschrikkende werking. Er hebben zich geen incidenten voorgedaan, waarbij wapens nodig zijn geweest. Dit schrijft het AD dinsdag.

Foto is ter illustratie

Uitgerust

Het Team Bijzondere Bijstand, een speciale douane-eenheid die jaarlijks voor miljarden euro’s aan cocaïne onderschept en vernietigt, is voortaan uitgerust met semi-automatische vuurwapens.

De uitbreiding van het wapenarsenaal heeft te maken met een toenemende dreiging vanuit de onderwereld. Juist deze eenheid zou risico lopen, omdat zij de taak hebben om in beslag genomen cocaïne naar de verbrandingsoven te brengen.

Peter van Buijtenen, directeur van de Douane Rotterdam: ‘Het Team Bijzonder Bijstand krijgt steeds vaker te maken met gevaarlijke situaties. Deze middelen zijn nodig om onze collega’s meer veiligheid te bieden. Ze hebben bovendien een afschrikwekkende werking.’

Terugstelen

De SIG Sauer MPX

Hoe groot de dreiging kan zijn, bleek afgelopen najaar in Antwerpen. Een groep Nederlandse criminelen was toen van plan om een in beslag genomen partij van 10.000 kilo cocaïne terug te stelen van de douane. De politie greep in en arresteerde de leden van de groep. Ze bleken wapens bij zich te hebben.

De teamleden hebben de afgelopen maanden met het nieuwe wapen getraind. Het gaat om de SIG Sauer MPX, een semi-automatisch wapen van Amerikaanse makelij dat patronen van 9 millimeter afvuurt. Het wapen, dat na een schot automatisch herlaadt, heeft een groter bereik dan een handvuurwapen, aldus het AD.