Douaniers lieten coke door bij DHL

Bij de rechtbank op Schiphol is vandaag het proces begonnen tegen een bende die cocaine smokkelde vanuit Chili naar Nederland. Twee medewerkers van de Douane waren erbij betrokken. De douaniers waren omgekocht om een oogje dicht te knijpen en geen controle uit te voeren bij koeriersbedrijf DHL.

Er staan zes verdachten terecht voor de cocaïnesmokkel uit Zuid-Amerika en omkoping van douaniers. Twee verdachten zijn medewerkers van de douane bij de Unit Fysiek Toezicht, afdeling Post en Koeriers. Zij voerden controles uit bij postbedrijven die pakketten uit het buitenland ontvangen.

DHL

De verdenking is dat de twee douaniers door twee andere verdachten betaald zijn om cocaïne door te laten tijdens de controle bij het internationale postkoeriersbedrijf DHL op Schiphol. Het gaat om de 46-jarige N. uit Purmerend en de 60-jarige C. uit Oostzaan. N. besprak de plannen met douanier Van de W. in zijn auto. De douaniers zorgden er vervolgens voor dat ze op de betreffende leverdagen van de cocaïnepakketten steeds samen bij DHL aan het werk waren. De laatste twee verdachten, de 56-jarige H. uit Wilnis en de 61-jarige Van B. uit Amsterdam, zijn betrokken bij de smokkel door het in ontvangst nemen van de drugs: zij waren de geadresseerde van het pakket.

Olijfolie

Op 19 en 20 oktober 2015 werd 8 kilo cocaïne in beslag genomen, afkomstig uit Chili. Die was verwerkt in 96 flessen olijfolie en zou op het bedrijf van H. aankomen, een autospuiterij in Amsterdam-Noord. De bende was ook bezig met een transport vanuit Venezuela, waarbij de cocaïne verstopt was in een boekenpakket. Verder is bij N. thuis een vuurwapen aangetroffen en bij Van Z. een stroomstootwapen. In een loods is apparatuur voor een hennepkwekerij gevonden.