Douane: flinke toename drugs in post naar buitenland

De douane onderschepte in 2022 bijna 27.000 keer drugs in uitgaande briefpost. Dat is een stuk meer dan de 15.500 keer dat de douane in 2021 in postpakketten vond. Dat blijkt uit de drugscijfers 2022, die de douane donderdag bekendmaakte.

Het grootste deel van de in beslag genomen drugs bestaat uit xtc of MDMA (de werkzame stof in xtc). De Verenigde Staten en Australië zijn daarbij de belangrijkste exportlanden.

Meer toezicht

Er is meer controle op drugs in de post, zegt de douane over de flinke stijging van ongeveer 75% vergeleken met een jaar eerder. Ook kiezen smokkelaars vaker voor briefpost in plaats van pakketten, omdat het anoniemer is. Dat sinds de coronapandemie weer dancefeesten plaatsvinden, speelt ook een rol.

Vaker LSD

De douane vindt ook steeds vaker LSD. Deze vangsten zijn flink toegenomen en zelfs bijna verdubbeld. Van ruim 1.600 naar bijna 3.200 keer. Ook bij hasj (van 123 naar 1161 keer), wiet (2439 naar 4381) en amfetamine (671 naar 1385) is sprake van een opvallende stijging.

Meer samenwerking

Verder valt op dat er ook in het buitenland meer cocaïne voor Nederland in beslag is genomen. Zuid-Amerikaanse douane- en politiediensten namen in 2022 bijna 110 ton cocaïne in beslag. In 2021 ging het nog om 41 ton. De Nederlandse douane werkt steeds meer samen met andere landen. Zo gaat de douane scanbeelden uitwisselen met Brazilië en België. En komen er liaisons in Zuid-Amerikaanse landen om de samenwerking te versterken. Die liaisons zijn collega’s van de Nederlandse douane, die in die landen werken.

Rip-off

De douane ziet dat smokkelaars vooral rip-off gebruiken bij cocaïnesmokkel. Dat betekent dat ze de cocaïne niet in een gewone lading verwerken, maar dat ze deze aan een legale lading toevoegen. Dan stoppen smokkelaars bijvoorbeeld een sporttas vol met cocaïne tussen de lading. En verwerken ze de drugs niet meer in de product of verpakkingsmaterialen zelf. Dit ziet de douane bij scheepsladingen maar ook bij luchtvracht.