‘Douane gaat minder surveilleren’

Binnen de Douane in de Rijnmond bestaat onrust over het terugschroeven van de controles op cocaïnesmokkel. Twee ontevreden douaniers vertelden aan De Telegraaf dat er meer geld gaat naar accijnzen heffen dan naar jagen op smokkelaars.

Inkrimpen

De informanten overlegden aan de krant interne verslagen waaruit blijkt dat in de komende jaren binnen Douane Nederland het accent gelegd wordt op versterking van Afdracht, de controle op invoerrechten en heffingen. Dat houdt onder meer in dat het opsporende en controlerende dienst (de eenheid Onbekende Sub- en Objecten Douane Toezicht, OSODT) vanaf 2017 in moet krimpen.

Duiken

In een andere interne nota staat dat er aanzienlijk minder onder schepen zal worden gedoken naar drugs, om te checken of er geen bergruimte aan de kiel is gelast. In het algemeen zal de intensiteit van de controles afnemen door capaciteitsgebrek. De informanten vertelden De Telegraaf dat er in hun ogen nu al te weinig risicoschepen uit Zuid-Amerika worden gecontroleerd.

Uithalers

Meer dan wekelijks wordt de douanesurveillanten gecontroleerd door uithalers die de coke uit containers op haventerreinen halen. Ze zijn soms gewelddadig en deinzen nergens voor terug. Ook worden medewerkers van de Douane worden op intimiderende wijze benaderd door criminelen die hen vragen om toegangspasjes en kleding te verkopen.

In veel grote drugszaken die in de Rotterdamse haven spelen komen verdenkingen van corruptie voor.

Zie:

Verdenkingen haven-corruptie breiden zich uit

Waarom de zaak van Henk E. een wespennest is