Douane vindt 5,7 miljoen illegale sigaretten in Zaandamse loods

De Douane heeft donderdag bij een controle in Zaandam 24 pallets met onveraccijnsde sigaretten gevonden. Daarbij zijn vier mannen aangehouden, waaronder twee Nederlanders (71 en 45) uit Purmerend en Zaanstad. Dat meldt de FIOD maandag. De nationaliteit van de andere twee verdachten is niet bekendgemaakt.

(Beeld uit archief)

De vier worden verdacht van sigarettensmokkel en zijn overgebracht naar het cellencomplex in Zaandijk. Ook werd een pistool gevonden, dat is overgedragen aan de politie.

Britse markt

In een loods op een industrieterrein in Zaandam waren 24 pallets opgeslagen met 5,7 miljoen sigaretten. Op de sigarettenpakjes zat geen accijnszegel. Wanneer deze sigaretten op de Nederlandse markt terecht zouden zijn gekomen, dan was volgens de FIOD 1,5 miljoen euro aan accijns misgelopen. De sigaretten waren vermoedelijk bestemd voor de Britse markt en worden vernietigd.

De FIOD doet strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket.

Steeds vaker

In Nederland worden steeds vaker grote partijen illegale sigaretten gevonden. Vorige maand werden in een loods in Breda door de FIOD 30 miljoen sigaretten gevonden. Ook eiste het OM in november gevangenisstraffen van vijf jaar en geldboetes van 100.000 euro tegen vier verdachten van zeer grootschalige handel in illegale tabak. Het gaat om vier mannen van 60, 48, 59 en 53 jaar uit Nederland, Polen en Roemenië.

De laatste berichten over sigarettensmokkel:

Opnieuw flinke sigarettenvangst

Meer dan tien machines voor productie sigaretten gevonden

20 miljoen illegale sigaretten in de Haarlemmermeer