Douane vindt 800 kilo coke uit Nicaragua

De Douane heeft woensdag in de haven van Rotterdam zo’n 800 kilo cocaïne gevonden. De drugs zaten in tassen die bijgepakt waren in een container met noten uit Nicaragua. Aldus het Openbaar Ministerie in Rotterdam.

ICE

De container was maandag op een zeeschip, via Panama, aangekomen bij een bedrijf op de Maasvlakte. De Amerikaanse dienst ICE, Immigration and Customs Enforcement, tipte de Nederlandse autoriteiten dat in de container mogelijk drugs zaten. Woensdag werd de container uitgepakt. Vrijwel meteen stuitte de Douane op grote zwarte tassen, in totaal 25. In de tassen zaten 765 pakketjes cocaïne met een totaalgewicht van zo’n 800 kilo.

Rip-off

Het HARC-team (Zeehavenpolitie, Douane, Fiod) stelt een nader onderzoek in naar de bestemming en herkomst van de drugs. Volgens het HARC-team gaat het om een zogenoemde rip-off-zending: een partij die bijgepakt wordt bij gewone lading en die snel uit de container gehaald kan worden. Waarschijnlijk moesten de tassen in de haven al uit de container gehaald worden.

De cocaïne (totaalwaarde volgens het OM 28 miljoen euro) is inmiddels vernietigd.