Douanecontroles: 4726 kilo cocaïne en 34 arrestaties in Rotterdamse haven

De douane heeft tussen 24 december 2022 en 3 januari 2023 in de Rotterdamse haven in totaal 4726 kilo cocaïne onderschept. Er zijn 34 arrestaties verricht, waaronder 22 mogelijke uithalers.

(Beeld: Eén van de onderschepte partijen cocaïne van afgelopen week)

Kerstavond

Op zaterdag 24 december zagen medewerkers van de douane een man met twee goedgevulde sporttassen het haventerrein verlaten en in een auto stappen. Bij een controle vonden ze op de achterbank 35 kilo cocaïne. Twee mannen werden aangehouden. Op dinsdag 27 december was het opnieuw raak. In een container met bevroren fruitsap uit Brazilië werden 30 pakketten met cocaïne ontdekt. Bij een controle van een container met bananen uit Ecuador werd in totaal 1121 kilo cocaïne gevonden.

Nieuwjaarsdag

Kort na middernacht werden op Nieuwjaarsdag meerdere personen gezien op een groot containerterrein op de Maasvlakte. Ze bleken druk in de weer met het verplaatsen van pakketten drugs. Twee mannen werden aangehouden. Ook werd een container ontdekt met 540 kilo cocaïne. Even later werden vier mannen aangehouden in een lege container op het haventerrein.

Zeeschip

Op dinsdag 3 januari werden op een groot zeeschip uit Zuid-Amerika drie containers met cocaïne aangetroffen. In een container met bananen uit Ecuador ging het om 350 kilo coke. In een container met kalium uit Chili troffen douaniers 949 kilo cocaïne aan. In een derde container uit Chili werd die dinsdag tussen een lading schoenen nog eens 1701 kilo cocaïne in beslag genomen.

Uithalers

Tijdens de controles werd ook een groot aantal personen zonder drugs aangehouden in het kader van de zogenoemde uithalerswet en op verdenking van voorbereidingshandelingen in het kader van de Opiumwet. Verspreid over meerdere dagen werden in totaal 22 verdachten opgepakt in en rond containers.

Alle drugs, volgens het Openbaar Ministerie goed voor een straatwaarde van 354 miljoen euro, zijn vernietigd.

Voorarrest verlengd

Er vindt op dit moment verder onderzoek plaats naar de rol van alle verdachten. De twee verdachten die op zaterdag 24 december werden aangehouden verschenen donderdag voor de raadkamer van de Rotterdamse rechtbank. Ze blijven nog zeker 90 dagen vastzitten. De zes verdachten die op 1 januari zijn aangehouden zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft beslist dat zij veertien dagen langer vast blijven zitten. Onder hen is ook een 16-jarige verdachte.

Het HARC-team, een samenwerkingsverband tussen zeehavenpolitie, douane, FIOD en het Openbaar Ministerie, heeft de zaken verder in onderzoek.