Douanier krijgt 14 jaar voor coke doorlaten

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft vrijdag de Antwerpse douanier Tim D. (32) veroordeeld tot 14 jaar cel. en 38.500 euro boete. Hij was de leider van een crimineel netwerk dat minstens 10,9 ton cocaïne had ingevoerd via de haven van Antwerpen. Voor zijn 20 medeverdachten waren celstraffen tot tien jaar en boetes tot 550.000 euro weggelegd.

Ecuador

Op 8 oktober 2012 werd in een container met bananen uit Ecuador liefst acht ton cocaïne aangetroffen. De inbeslagname vormde het sluitstuk van een gerechtelijk onderzoek dat toen al een jaar lopende was en waarbij al 2,3 ton en 582 kilo cocaïne onderschept was. De politie had informatie bekomen dat een douanier samenwerkte met criminele organisaties en door de exuberante levensstijl van Tim D. werd hij al snel de focus van het onderzoek.

Privéjets

Zijn vriend Anthony v.d.L. (36), die twee cafés uitbaat en evenementen in het BV-wereldje organiseert, was de schatbewaarder en profiteerde – net zoals vele anderen – mee van zijn fortuin. Ze gaven honderdduizenden euro's uit in stripclub Myo-o, waar Tim D. een relatie begon met paaldanseres Dora H. (27) en reisden met een privé-jet naar Formule 1-wedstrijden. Anthony v.d.L. en Dora H. beweerden dat ze niet op de hoogte waren waar het geld vandaan kwam, maar dat vond de rechtbank ongeloofwaardig.

Vriendin

Anthony v.d.L., de eigenaar van cafés 't Vervolg en Den Doedelzak in Antwerpen, werd veroordeeld tot 5 jaar en een boete van 550.000 euro. De andere betrokkenen in het dossier liepen straffen tussen 4 maanden en 10 jaar op. Voor Dora H., de toenmalige vriendin van Tim D., was twee jaar cel en 27.500 euro boete weggelegd, beiden de helft met uitstel. D. en vijftien andere verdachten hadden op het proces verstek laten gaan. Ze kunnen nog in hoger beroep gaan.

In de Dominicaanse Republiek is vorig jaar een Nederlander doodgeschoten die volgens Belgische media ook verdachte zou zijn in het onderzoek naar D..