Douanier ontkent corruptie voor rechtbank

De Rotterdamse douanier Gertie V. (48) heeft woensdag tegenover de rechtbank Rotterdam ontkend dat hij betrokken is geweest bij importeren van drugs in de haven. Volgens RTV Rijnmond besloot de rechtbank woensdag dat hij zijn paspoort terugkrijgt. Zijn zaak gaat na de zomer verder.

Door @Wim van de Pol

Gertie V. werkte net als de andere verdachte ex-douanier Gerrit G. op de afdeling pre-arrival (in juli doet de rechtbank uitspraak in de zaak van G.). Pre-arrival is de afdeling waar mogelijk verdachte containers worden beoordeeld en op “wit” of “rood” worden gezet. Alleen als rood beoordeelde containers krijgen een nadere controle van een team van de Douane.

V. legde een korte verklaring af. Hij zei onder meer ‘persoonlijk aansprakelijk’ te worden gesteld ‘voor de chaos op de afdeling pre-arrival.’ Hij zou juist ‘oplossingen’ hebben aangedragen.

2007

Het huidige onderzoek tegen V. is begonnen in januari 2015. In 2007 was hij al eens verdacht en in 2011 werd een onderzoek tegen hem gestaakt wegens ontbreken van bewijs. Op verschillende momenten is er anonieme informatie binnengekomen waarin V. ervan wordt beschuldigd dat hij zou werken voor drugsorganisaties.

De politie kreeg begin 2015 twee tips over containers die cocaïne zouden bevatten. Er werd geen drugs gevonden, maar de recherche vindt het verdacht dat Gertie V. in één geval verdachte containers twee minuten na registratie in het systeem op “wit” zette, terwijl normaal gesproken enige research aan een beslissing vooraf zou moeten gaan. In een ander geval zette hij de containers ook op wit.

Tafelgesprek

V. werkte samen in die laatste zaak met een collega. De politie registreerde telefonisch contact met die collega op de bewuste dag. Hij ging met die collega en twee andere collega’s van de Douane ook uit eten, in juni 2105. De recherche maakte met afluisterapparatuur opnames van het tafelgesprek. Te horen is dat V. daar spreekt over een verdachte van witwassen in de corruptiezaak van ex-douanier Gerrit G. (die op dat moment vastzit). Hij zegt ook: ‘Gerrit was verantwoordelijk voor het financiële gedeelte.’

Vrachtwagenchauffeur

In september 2015 is er een man korte tijd ontvoerd geweest in de straat waar V. met zijn gezin woont. De politie vermoedt dat dit een vergissing was en V. het eigenlijke doelwit was. Hij toont zich in afgeluisterde gesprekken ook bang. Zijn echtgenote zegt onder meer: ‘Het eerste wat me te binnen schoot was dat ze jou moesten hebben in plaats van hem, hij heeft ook zo’n zwarte auto, jij ook.’

De recherche doet ook onderzoek naar het onderbrengen door V. van een geldbedrag cash van ruim vijf ton bij familie. In de zaak van de ontvoering bij een tankstation van een vrachtwagenchauffeur met zijn container (in Mijnsheerenland) legt de recherche ook verband met Gertie V. . Hij was de ambtenaar die deze container daags ervoor had vrijgemaakt. De recherche peilde hem uit in de buurt van de plaats waar de vrachtwagenchauffeur is vrijgelaten. De recherche houdt er rekening mee dat er 2.000 kilo cocaïne in kan hebben gezeten.

Verder is er een getuige die verklaart dat V. tegen betaling containers doorliet.

Paspoort

V. was al enige tijd onder voorwaarden op vrije voeten, onder meer vanwege de lange duur van het onderzoek. In februari dit jaar besloot de rechtbank dat zijn enkelband af mocht. Het Openbaar Ministerie is geërgerd dat V. nu ook zijn paspoort terugkrijgt, omdat hij mogelijk zal uitwijken naar Curaçao waar hij een huis aan het bouwen zou zijn.

De advocaat van V. vindt dat het Openbaar Ministerie dossiers achterhoudt en dat het bewijs voor de verdenking van de strafbare feiten niet erg is uitgewerkt.

Zie ook:

Verdachten grote cokezaak op vrije voeten

Getuigen: douanier bang en bedreigd

Wie is wie in het Douane-dossier?