Drama tijdens zitting afperszaak

De cruciale getuige Remko van Lent is woensdag niet op komen dagen in de extra beveiligde rechtbank van Rotterdam. De rechtbank bepaalde eerder dat dit de laatste kans was om hem te horen in de afperszaak tegen onder meer Donald G. en Hells Angel Harry S.. Zijn ex-vrouw Jessica was er wel. Zij zat woensdagmorgen huilend in de afgeschermde getuigebox. 

Door @Wim van de Pol

Geïntimideerd

Ze zegt dat mensen van het Team getuigenbescherming (TGB) haar maandagavond opzochten en zwaar hebben geïntimideerd, en de overeenkomst met de staat definitief opzegden. Het TGB bezocht Jessica van Boven nadat ze maandag als getuige op de zitting was geweest en de arbitragerechter hen in het gelijk had gesteld, en de staat opdroeg het gezin te beveiligen. De rechtbank schorste woensdag herhaaldelijk omdat de vrouw emotioneel aan het einde van haar Latijn lijkt te zijn en niet meer in staat is om vragen te beantwoorden.

Sms

Het voormalige echtpaar en hun kinderen werden al eerder uit het beschermende getuigenprogramma gezet, maar moesten daar maandag na een uitspraak in een arbitragezaak weer in worden opgenomen. Maandagavond liet het TGB kennelijk weten dat de staat opnieuw aan het gezin de overeenkomst opzegt. Een reden zou zijn dat Van Lent een e-mail aan de rechter-commissaris zou hebben verzonden en daarmee zijn geheimhoudingsplicht zou hebben geschonden.

Geïrriteerd

De rechtbankvoorzitter Jacco Janssen toonde zich tijdens de zitting hierover geïrriteerd. Van Boven en advocaten noemde de actie intimidatie en bedreiging. Daarnaast is er mogelijk sprake geweest van beïnvloeding van de getuige tijdens de verhoorperiode omdat al bekend was dat zij woensdag opnieuw zou worden gehoord. 

Afpersen

Hells Angel Harry S., de broers Donald en Michel G. en zeven anderen staan terecht wegens het afpersen en bedreigen van zakenmensen, antiquairs en drugshandelaren. Ze zouden ook Remko van Lent hebben afgeperst voor 2 miljoen euro. Die dook met zijn vrouw en kinderen in 2010 onder en probeerde met de staat een overkomst te bereiken over een getuigenverklaring, hetgeen mislukte. Vanaf het begin hield het Openbaar Ministerie zich volgens de getuigen niet aan afspraken. Volgens hen had het Openbaar Ministerie beloofd de kluisverklaringen geheim te houden maar die zijn zonder hun toestemming toch gebruikt en in het dossier gevoegd.

Huilend

Jessica van Boven zei ter zitting dat door de gang van zaken de verdachten niet kunnen worden veroordeeld omdat er geen sprake zou zijn van een eerlijk proces. Aan de andere kant zei ze ook door de groep rond Donald G. te zijn afgeperst. Ze ontkende op vragen van advocaten huilend dat het onderduiken goed uitkwam omdat ze een schuld van meer dan 18 miljoen hadden.

Angst

Woensdagmiddag wordt officier van justitie Marjolein Verwiel opnieuw gehoord in de zaak. Zij is verantwoordelijk voor het TGB en zei eerder dat Van Lent heeft gelogen over de gang van zaken. Nico Meijering, advocaat van Donald G.: 'Als het waar is wat Jessica van Boven zegt dan is dat een ongekende gang van zaken en zeer ernstig. Eerst verklaarden ze uit angst, nadat de politie hen in 2010 berichtte dat ze zouden kunnen worden vermoord en nu willen ze niet meer verklaren, ook uit angst omdat het Openbaar Minsterie de overeenkomst intrekt. De waarde van de verklaringen van de getuigen gaat hiermee natuurlijk ook op de schop. '