Dreiging aanslag met oud & nieuw

Europese veiligheidsdiensten zijn door een buitenlandse zusterorganisatie gewaarschuwd voor terroristische aanslagen tijdens oud en nieuw. Dat maakte de Oostenrijkse politie gisteren bekend. Dat terroristen juist oudjaar kiezen voor een aanslag, ligt om een aantal redenen voor de hand.

Door Vincent Verweij

Want juist tijdens oud en nieuw zijn er grote mensenmassa’s op de been. Vanuit terroristisch oogpunt kunnen er met weinig daders en middelen veel slachtoffers worden gemaakt. Een terrorist die zijn Kalashnikov leeg schiet op een menigte, kan heel veel dood en verderf zaaien. De meeste mensen zijn in meer of mindere mate beneveld door de drank. Hun reactievermogen en alertheid is aangetast. En het overvloedig alcoholgebruik geeft ook ideologische motivatie aan de daders, omdat de Islam alcoholgebruik immers verbiedt.

Vuurwerk

Volgens informatie van de Oostenrijkse autoriteiten, zouden de aanslagen met bommen of automatische vuurwapens gepleegd worden. Wanneer terroristen tijdens het afsteken van vuurwerk toeslaan, zullen de meeste mensen niet in de gaten hebben dat er geschoten wordt. Het geluid van een ratelende AK-47 is vrijwel niet te onderscheiden van een Chinese rol en een bomgordel klinkt net als een nitraatknaller. Ook bij de talloze liquidaties die in Nederland in de afgelopen jaren zijn gepleegd, spraken getuigen achteraf altijd over het geluid van ‘vuurwerk’ dat ze hoorden (bijvoorbeeld in de video hieronder).

Hulpdiensten

Ook voor hulpdiensten zou een aanslag op oudjaar slecht nieuws zijn. Ze zouden moeilijker ter plaatse kunnen komen doordat mensenmenigtes straten versperren. Bovendien zijn mobiele telefoonnetwerken vaak overbelast, waardoor het moeilijker is om een beeld te krijgen van de situatie. Kortom: oudjaar is een zeer kwetsbaar evenement. Als er iets gebeurt, dan kan het desastreuze gevolgen hebben.

Dreigingsnivo

In Oostenrijk is de politie in verhoogde staat van paraatheid gebracht en er zullen uitgebreide controles plaats vinden op plaatsen waar mensen tijdens oudjaar verzamelen. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding zegt op de hoogte te zijn van het bericht uit Oostenrijk. Maar het dreigingsnivo in ons land wordt niet verhoogd, zegt een woordvoerder van de NCTV.