Drentse roofmoordenaars blijven levenslang vast

De veroordelingen van de broers Admilson (foto) en Marcos R. tot een levenslange gevangenisstraf wegens de ‘Drentse roofmoorden’ blijven in stand. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. Het gaat in deze zaken om de moord op Berend Smit uit Dwingeloo in november 2012 en het doden van het echtpaar Jan en Greet Veenendaal uit Exloo in juli 2013. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden veroordeelde beide broers vorig jaar wegens het driemaal plegen van moord. Zowel de twee verdachten als de nabestaanden van de slachtoffers gingen in cassatie bij de Hoge Raad.

Voorbedachte rade

De advocaat van de jongere broer vroeg de Hoge Raad de beslissing van het hof  te vernietigen, omdat de (uit Brazilië geadopteerde) broers alleen van plan waren de man uit Dwingelo te beroven en hij tevoren niet wist dat zijn broer op de man zou schieten. Daarom was er volgens de verdediging ook geen sprake van voorbedachte raad. Daarnaast stellen beide verdachten dat de levenslange gevangenisstraf in strijd is met het Europese verbod op onmenselijke behandeling of bestraffing.

Geen novum

De Hoge Raad wijst de cassatieklachten af  ‘omdat die geen juridisch belangrijke nieuwe vragen oproept’. Ook de klachten die zijn ingediend namens de nabestaanden van de slachtoffers over de hoogte van de schadevergoeding, zijn naar het oordeel van de Hoge Raad ongegrond. Met de uitspraak van de Hoge Raad zijn de veroordelingen definitief.

TBS

De rechtbank veroordeelde oud-commando Admilson eerder voor dezelfde roofmoorden tot 30 jaar gevangenisstraf met tbs. De jongste broer werd door de rechtbank veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf voor beroving met de dood ten gevolg en dubbele moord. Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep levenslang en dat werd door het Hof toegewezen.

Zie ook:

Arrest zaak Admilson en in de zaak van Marcos.

Zelfmoordpoging in Leeuwardense rechtszaal

Beelden moordbroers mogen worden gebruikt

Nabestaande strijdt voor levenslange straf