Drie aanhoudingen voor grootschalige cocaïnesmokkel

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie meldt de aanhouding van drie verdachten. Justitie verdenkt hen onder andere van betrokkenheid bij de smokkel van twee partijen cocaïne, die in het najaar van 2015 per schip vanuit Zuid-Amerika naar Antwerpen werden vervoerd. De drugs waren bedoeld voor Nederland.

De verdachten zijn 54 en 53 jaar oud en respectievelijk afkomstig uit Amsterdam en Houten. De derde verdachte is een 48-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. Hij is op 19 september 2021 aangehouden op Curaçao en op zaterdag 25 september overgeleverd aan Nederland.

Leidinggevende rol

De politie heeft communicatie tussen de verdachten weten te onderscheppen en te ontsleutelen. Daaruit blijkt volgens justitie de onderlinge rolverdeling van de mannen.  Zo zou de man die in Curaçao werd opgepakt een leidinggevende en organiserende rol hebben gehad. Hij kon beschikken over diverse personen die behulpzaam waren bij het uithalen, de transport en de distributie van de cocaïne. De 53-jarige man uit Houten was een belangrijke schakel bij de invoer en de distributie van de partijen cocaïne. De Amsterdamse verdachte was belangrijk bij het transport van België naar Nederland.

Het vermoeden is dat de verdachten ook gebruik maakten van corrupte havenmedewerkers in Antwerpen die de smokkel faciliteerden.

Nog twee partijen

De 48-jarige verdachte die in Curaçao werd aangehouden, wordt ook in verband gebracht met de invoer van nog twee andere partijen cocaïne, waaronder een in 2020.

Bij het onderzoek van de Landelijke recherche is een groot aantal luxegoederen in beslag genomen, zoals dure kleding en dure motoren (zie foto).

Tot vandaag mochten de verdachten enkel contact hebben met hun advocaten, maar die beperkingen zijn er nu vanaf. De rechter-commissaris in Amsterdam heeft vandaag voor 90 dagen de gevangenhouding van het drietal bevolen.

 

(Foto: politie.)