Drie agenten omstreden politieteam vrij

Drie leden van de anti-misdaadeenheid BAC in Marseille zijn vrijgesproken voor de rechtbank. In oktober werden zestien politieagenten van het team opgepakt omdat ze criminelen zouden afpersen en ripdeals zouden plegen. Wel is besloten dat de drie niet meer mogen werken in het departement waarin Marseille ligt.

De officier van justitie zal niet in hoger beroep gaan. De regionale voorzitter van de vakbond zegt dat de drie nog wel voor de tuchtraad kunnen komen en administratieve sancties kunnen krijgen. De andere verdachten hangt een gevangenisstraf van twintig jaar boven het hoofd.

De zaak kwam aan het rollen door tips van leden van het team. Een van de tipgevers, Sebastien Bennardo, zegt tegen de Franse pers dat hem al snel werd gezegd dat hij moest ‘uitkijken wat hij ziet’. Hij had toen van een tipgever gehoord dat er 200 dozen gesmokkelde sigaretten in beslag waren genomen en drie jongens waren gearresteerd, terwijl er geen arrestaties in de administratie waren opgenomen.

Het voorval speelde in 2008, daarna heeft Bennardo naar eigen zeggen meerdere dergelijke gevallen meegemaakt. De zaken intern aan de kaak stellen werkte niet, hij deed zijn verhaal uiteindelijk aan de tuchtrechter toen er een onderzoeker uit Parijs werd gestuurd om zaken in Marseille op orde te stellen.

Op aanwijzing van Bennardo en drie van zijn collega’s werden in totaal twintig verdachten opgepakt. Ook werden drugs, geld en sieraden gevonden die waarschijnlijk zijn buitgemaakt bij de afpersing van drugscriminelen.

Bennardo is ontslagen, volgens hemzelf omdat hij zijn teamgenoten heeft verraden. ‘Het is binnen de politie beter om te zwijgen.’

Lees ook:

Opnieuw corruptiezaak politie Frankrijk

Omstreden eenheid politie Marseille aangepakt

Twaalf corrupte Franse agenten gearresteerd