Drie arrestaties in groot drugsonderzoek dankzij kraken EncroChat (VIDEO)

De politie heeft maandagochtend in een groot drugsonderzoek genaamd “Goudhaan” op twaalf locaties in Limburg en Noord-Brabant doorzoekingen verricht. Daarbij zijn drie verdachten uit Venlo (58), Ospel (34) en Aarle-Rixtel (41) aangehouden. De hoofdverdachte uit Venlo werd eerder voor drugsgerelateerde zaken veroordeeld tot zes jaar cel in België en negen jaar in Duitsland.

Grondstof methamfetamine

Nadat op 7 april 2020 bij de politie Limburg de melding binnenkwam dat op een adres in Venlo een sterk chemische geur hing, vond een doorzoeking plaats. In de woning werden onder meer vijf zwarte plastic zakken aangetroffen met daarin zo’n 200 kilo MAPA, een grondstof voor het maken van methamfetamine. In verband met het aantreffen van deze hoeveelheid MAPA werd het onderzoek “Goudhaan” gestart, onder gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie.

Gedurende het onderzoek is vastgesteld dat de drie verdachten communiceerden via de eerder dit jaar gekraakte chatdienst EncroChat. De verdachten waanden zich onbespied door politie en justitie en communiceerden vrijuit.

Doorzoekingen

Maandagochtend klapte het onderzoek met doorzoekingen op zeker twaalf locaties in Limburg en Brabant. Daarbij ging het om negen woningen in Venlo (3), Aarle Rixtel (2), Tunnelroy, Tegelen, Eersel en Wellerlooi. Ook drie bedrijfspanden in Asten, Altweerterheide en Kessel zijn door de FIOD, OM, Defensie en politie doorzocht.

Amfetamine en vuurwapens

Bij de doorzoekingen zijn onder meer administratie, mobiele telefoons, amfetamine en hardware voor de productie van en afval van synthetische drugs in beslag genomen. Bij een bedrijf in Asten werd een niet actief drugslab aangetroffen, evenals twee vuurwapens en munitie. Op een andere locatie is een wietdrogerij aangetroffen en is beslag gelegd op wiettoppen. Ook zijn dure horloges en ruim een halve ton aan cash geld in beslag genomen. Daarnaast zijn diverse personenauto’s, een busje met aanhanger en een boot met trailer aan de beslaglijst toegevoegd.

De verdachten zijn ingesloten voor verhoor en zitten in beperkingen, wat inhoudt dat ze alleen met hun advocaat contact mogen hebben. Zij worden donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Bosch. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.