Drie jaar cel gijzeling Offenberg

Woensdag heeft de rechtbank in Amsterdam Karim M. veroordeeld tot 36 maanden gevangenisstraf, waarvan negen maanden voorwaardelijk, voor de gijzeling van Alida Offenberg (57) en voor vrijheidsberoving van haar partner. Die uitspraak was hetzelfde als de eis van het Openbaar Ministerie. Vier medeverdachten zijn vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Wel kreeg een van hen 14 dagen cel wegens het bezit van twee stroomstootwapens. Een zesde betrokkene, de initiatiefnemer van het misdrijf, heeft zichzelf bij arrestatie van het leven beroofd.

 

Op zaterdag 9 juli 2011 drong de verdachte samen met de initiatiefnemer van het misdrijf onder bedreiging van een vuurwapen de woning binnen van het slachtoffer en haar partner in Amsterdam. De partner werd vastgebonden achtergelaten. De vrouw werd in haar eigen auto meegenomen naar een woning in Gouda. Er is tot tweemaal toe een losgeldbedrag geëist van de zoon van het slachtoffer.

De verdachte is veroordeeld voor gijzeling en vrijheidsberoving. Daarnaast is hij ook veroordeeld voor het bezit van een vuurwapen. De rechtbank heeft de man als bijzondere maatregel een meldingsgebod bij de reclassering en een behandelverplichting voor zijn gokverslaving opgelegd. De rechtbank heeft daarbij, conform de eis van het openbaar ministerie, rekening gehouden met het feit dat de verdachte niet de intellectuele dader was, maar slechts een uitvoerende rol had, en dat hij niet eerder met justitie in aanraking is geweest.

Eerdere berichten over de zaak:

‘Offenberg-zaak ging om miljoenen’ 

‘Criminelen huilen na ontvoering’

Dochter Gijs van Dam sr. ontvoerd

De villa van Mikey in Aalsmeer

Ontvoering eindigt met zelfmoord (UPDATE)