Drie jaar cel voor steken Utrechtse studenten

De man die in maart twee studenten neerstak in Utrecht is woensdag tot drie jaar gevangenisstraf en tbs veroordeeld. De rechter achtte poging tot doodslag bewezen. De officier van justitie had twee weken geleden vier jaar cel en tbs tegen Zeno van der V. geëist.

Van der V. had die avond bij studentenvereniging Veritas contact met Sanne, op wie hij verliefd was, maar dat contact was tegen haar wil. Zij werd later thuisgebracht door Brend, omdat ze bang was. Van der V. ging na de afwijzing achter het tweetal aan en stak Sanne in haar nek en Brend in nek en rug.

Zelfmoordpoging

In zijn huis werd een bebloed mes gevonden. Van der V. zei tijdens de zitting zich niets te kunnen herinneren. Hij had na het steekincident geprobeerd zelfmoord te plegen. Hij werd met een touw om zijn nek onder een brug aangetroffen, maar dat bleek te lang, waardoor de poging mislukte.

Van der V. heeft een persoonlijkheidsstoornis en is verminderd toerekeningsvatbaar. Daarom wordt hij niet beschuldigd van poging tot moord en valt de straf lager uit dan de eis. Hij mag geen contact meer hebben met beide studenten en krijgt een gebiedsverbod bij Veritas.