Drie jaar cel voor heroïne-aan-huis service

Een 51-jarige man uit Amsterdam is de door de rechtbank veroordeeld tot drie jaar cel omdat hij vanuit zijn woning koeriers pakjes met heroïne op bestelling aan huis liet bezorgen.

Misbruik

De rechtbank spreekt van leiderschap van en criminele organisatie die 2,5 jaar bezig was. De groep koeriers bestond uit mensen die verslaafd waren. Dat vindt de rechtbank ernstig verwijtbaar omdat de verdachte misbruik maakte ‘zeer kwetsbare personen’ die het werk deden om in hun verslaving te kunnen blijven voorzien.

​Envelopjes

De politie doorzocht in juli vorig jaar de woning van de man, een restauranthouder uit Amsterdam-Oost. Binnen werd een groot aantal envelopjes met heroïne gevonden. Ook lagen er grote hoeveelheden nog lege envelopjes. Verder vond de politie onder meer een weegschaal, meerdere telefoons en pepperspray.

Grootschalige handel

Uit onderzoek bleek dat de man betrokken was bij grootschalige handel in heroïne, en dat hij hierin een leidende en coördinerende rol had. Hij kocht de heroïne in, verpakte het en verstrekte het samen met de dealtelefoon aan de dienstdoende koerier. Na afloop haalde hij het verdiende geld bij die koerier op. Ook regelde hij vervanging als een koerier ziek was.

De man wordt ook veroordeeld voor witwassen en het bezit van pepperspray. Alles bij elkaar levert dit hem een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op van 3 jaar. Dat is flink lager dan de eis van vijf jaar van justitie vijf jaar.

De zaak kwam aan het licht in het onderzoek naar de moord op de 17-jarige Mohammed Bouchikhi op 26 januari 2017 in Amsterdam.