Drie jaar cel voor overval juwelier Goldies

De rechtbank in Den Bosch heeft de 28-jarige Zakaria G. veroordeeld tot drie jaar cel voor het medeplegen van de gewelddadige verval op juwelier Goldies in het Brabantse Deurne. Er was 3,5 jaar geëist.

Tumult

G. was niet onder de twee mannen die op 28 maart 2014 de juwelierszaak in Deurne binnengingen. De partner van de eigenaar schoot na het horen van het tumult van de overval vanuit het kantoor achter in de winkel op de twee overvallers. De twee kwamen om het leven.

Ontkennen

G. werd later aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de overval. Hij kende de overvallers, waarvan er één bij hem in huis woonde. Hij is blijven ontkennen iets met de overval te maken te hebben.

Betrokken

De rechtbank stelt voorop dat uit het dossier inderdaad uit niets blijkt dat G. tijdens de overval in of nabij de juwelierszaak was. Maar zij ziet wel diverse omstandigheden die erop wijzen dat hij betrokken was bij de overval. Zo bezocht hij de juwelierszaak precies twee weken vóór de overval. Verder blijkt dat één van de twee vluchtauto’s die dag door de verdachte van een kennis was geleend en had de verdachte na de overval de sleutelbos van één van de overvallers in bezit.

Verdoezelen

G. gaf volgens de rechtbank geen aannemelijke en geloofwaardige verklaring voor deze belastende omstandigheden. De rechtbank gaat er daarom vanuit dat zijn verklaring door hem bewust is afgestemd op de inhoud van het dossier om zijn betrokkenheid bij de overval te verdoezelen.

Media-aandacht

De rechtbank is het met de verdediging wel eens dat de zaak rondom de overval buitengewoon veel media-aandacht heeft gekregen. Maar gelet op de ernst van het delict is er voor de rechtbank geen reden om daarom een lagere straf op te leggen.

Verantwoordelijk

De daadwerkelijke uitvoering van de overval en het gebruikte geweld kunnen de man ook niet worden aangerekend. De rechtbank vindt wel dat hij zich moet zich hebben gerealiseerd dat bij een overval op een juwelier vaak wapens worden gebruikt. Door ervoor te kiezen mee te doen aan de overval, nam hij voor lief dat de mededaders de slachtoffers met een wapen zouden bedreigen of daadwerkelijk geweld zouden gebruiken, vindt de rechtbank, en dus is hij hier medeverantwoordelijk voor. Verder weegt de rechtbank mee dat de man eerder is veroordeeld voor diefstallen.

Het vonnis.

Zie eerdere berichten:

Eis: 3,5 jaar voor fatale overval juwelier in Deurne

Brein fatale overval juwelier Deurne voor rechter

Nabestaanden eisen vervolging juweliersvrouw
Details over de overval in Deurne (VIDEO)