Drie jaar geëist tegen Hells Angels-president

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag voor de rechtbank in Haarlem tegen Lysander de R. (34) en een medeverdachte uit Haarlem drie jaar celstraf geëist voor onder meer het voorhanden hebben van een arsenaal aan zware wapens. De R. is president van het Haarlemse Hells Angels-chapter.

Machinepistool

Na een melding troffen agenten in september 2014 in een loods aan de Lange Poellaan in Haarlem onder meer een raketwerper, een handgranaat, een machinepistool, een vuurwapen en een hoeveelheid munitie aan. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) moest eraan te pas komen om de raketwerper en handgranaat onschadelijk te maken.

Fietsen

De 54-jarige man, eigenaar van de loods, wordt daarnaast verdacht van het aanwezig hebben van hasj en circa 840 wietplanten, witwassen van bijna 14.500 euro, heling van enkele fietsen, heling van een grote hoeveelheid schaatsen en skates en het voorhanden hebben van illegaal zwaar vuurwerk. In zijn woning, naast de loods, werden bovendien twee gaspistolen aangetroffen.

Mishandeling

De 34-jarige man, president van de Hells Angels in Haarlem, wordt verder verdacht van een poging tot zware mishandeling in een café in Heemskerk. Hierbij raakten meerdere mensen gewond. De verdachte, gekleed in een shirt van de motorclub, kreeg op 27 december 2014 onenigheid met een man die aan de bar een drankje had besteld. Nadat het slachtoffer in zijn gezicht was geslagen en diens vriend er tussen was gaan staan gooide de verdachte een glas door het café. De vriend en twee andere bezoekers liepen hierdoor snijverwondingen op.

Agressieregulatietraining

De 54-jarige man werd direct na de vondst in de loods aangehouden. Dna-sporen van de 34-jarige Haarlemmer zijn aangetroffen op in de loods gevonden wapens/verpakkingsmateriaal. Hij werd eind april 2015 aangehouden. Het OM heeft in zijn eis rekening gehouden met het strafblad van beide verdachten. De 34-jarige man liep nog in meerdere proeftijden en stond ten tijde van de mishandeling onder reclasseringstoezicht. Hij volgde onder meer een agressieregulatietraining.

De naam van Lysander de R. en van andere Haarlemse Hells Angels werd genoemd in verband met brandstichtingen, onder meer van clubhuizen van andere MC’s.

Zie ook:

Burgemeester in publiciteit om brandstichting