Drie jaar meer voor doden liefdesrivaal

Een 29-jarige man afkomstig uit Syrië is in hoger beroep door het Bossche gerechtshof veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf. Hij heeft in 2014 in Esch een landgenoot om het leven gebracht en zijn lichaam vervolgens in het bos in brand gestoken. De man krijgt drie jaar meer dan in eerste aanleg.

Worsteling

De man had een geheime relatie met de vrouw van het latere slachtoffer. In de nacht van 16 op 17 november 2014 ging hij naar het huis in Esch waar het slachtoffer woonde met zijn gezin. Daar zocht hij de confrontatie, er volgde een worsteling waarbij het slachtoffer op zijn buik viel. De verdachte ging op hem zitten en nam hem in een nekklem om hem tegen de grond te houden. Hierdoor kon het slachtoffer moeilijk ademen. Als gevolg van het handelen van de verdachte is hij overleden. Dat was doodslag maar geen moord, aldus het gerechtshof.

Verdoezelen

De verdachte heeft vervolgens het lichaam van het slachtoffer samengebonden met touw en in een fietskar naar het bos vervoerd om het in brand te steken. Zo probeerde hij te verdoezelen hoe de man om het leven was gekomen, aldus het gerechtshof. Een voorbijganger trof de volgende ochtend het lichaam aan en waarschuwde de politie. Het slachtoffer kon pas een week later worden geïdentificeerd nadat in de media gezichtsreconstructiefoto’s werden verspreid. Buren van het slachtoffer herkenden hem toen.

Respectloos

Het hof vindt net als de rechtbank en het OM bewezen dat verdachte het slachtoffer opzettelijk van het leven heeft beroofd. Het slachtoffer was vader van een Syrisch gezin, dat nog niet lang daarvoor hun thuisland was ontvlucht. Hij laat onder meer drie jonge kinderen na.

Het gerechtshof vindt dat de verdachte, die heeft bekend, zeer respectloos is omgegaan met het lichaam van het slachtoffer. Bovendien heeft de man in de periode dat het slachtoffer werd vermist de kinderen van het slachtoffer, andere nabestaanden en zijn omgeving in de waan gelaten dat het slachtoffer nog leefde. Ook trachtte hij direct na de dood van het slachtoffer diens plek als vader in het gezin in te nemen.

Meer straf

De opgelegde straf komt overeen met de eis van de advocaat-generaal. De rechtbank legde een lagere straf op: 11 jaar. Het hof vindt dat de door de rechtbank opgelegde straf onvoldoende recht doet aan de ernst van de bewezen verklaarde feiten en de omstandigheden waaronder deze zijn begaan.

Zie het arrest.