Drie jaar voor wietkwekerij voor goede doel

Een Britse man en vrouw zijn tot drie jaar cel veroordeeld omdat ze wiet kweekten voor het goede doel. Het stel, beiden in de zestig, kweekten al zo’n zes jaar zonder dat de politie iets merkte. Ze verdienden bijna een half miljoen met de handel, waarmee ze een dorpje in Kenia steunden.

De man en vrouw kochten onder meer computers voor een ziekenhuis en sponsorden een school in het dorp. Ook hielpen ze een man die een infectie aan zijn been had en daarom zonder behandeling nog maar twee dagen te leven zou hebben.

De politie vond de kwekerij per toeval toen agenten achter een inbreker aanzaten. Tijdens de achtervolging roken ze de wiet. Bij een inval werden 159 planten ter waarde van 22.000 euro gevonden. Volgens de man begon de kwekerij als ‘hobby’ maar groeide de onderneming uit tot een bedrijf.

De rechter zegt dat hij ervan overtuigd is dat het stel ‘goede dingen’ in Kenia heeft gedaan met het geld dat ze verdienden met de handel, maar hij weet niet of dat was om hun geweten te sussen. Een derde van het geld is nooit naar Kenia gegaan, maar is door de twee op een bankrekening gestort.