Drie keer 20 jaar voor ‘moord’ op jongetje

Het gerechtshof in Den Bosch heeft in hoger beroep ook de derde verdachte in de zaak van de schietpartij waarbij de 12-jarige Danny Gubbels om het leven kwam veroordeeld voor moord. De rechtbank sprak Alistair W. (34) eerder vrij. 

27 projectielen

Het gerechtshof vindt dat het bewezen is dat W. samen met Tyrone G. (36) en Marcellino F. (36) en vier onbekenden in de zomer van 2010 in Breda het vuur openden op de woonwagen waar de jongen met zijn familie woonde. G. en kregen van de rechtbank zestien jaar cel. Het Openbaar Ministerie had in hoger beroep drie keer 20 jaar geëist.

De moeder van Danny werd ook geraakt maar overleefde de kogelregen van meer dan 27 projectielen. Het motief voor de schietpartij op het woonwagenkamp lag waarschijnlijk in een conflict over drugs waar familie van de jongen bij betrokken was.

Bestelbusje

Het hof vindt het bewezen dat de mannen in de avond van 14 juli 2010 naar Breda zijn gegaan en dat zij daar, samen met vier onbekend gebleven personen, een schietpartij hebben aangericht. Ze hebben geschoten met onder meer AK-47 geweren. Het hof stelt dat de groep met een bestelbusje naar de Rijnauwenstraat in Breda is gereden, met tenminste acht wapens. In deze bus werden onder meer gevonden: bivakmutsen, gehoorbeschermingsdoppen, pepperspray, twee jerrycans met benzine en schietvesten.

Moord

Verder werd er volgens het hof gebruik gemaakt van vier mobiele telefoons die op de dag zelf voor het eerst in de lucht kwamen en na afloop werden uitgeschakeld. Op korte afstand van de Rijnauwenstraat stond een vluchtauto gereed. Het hof leidt hieruit af dat de daders een vooropgezet plan had. Het hof oordeelt dat het schieten op een woonwagen, waarin de verlichting aan is en de rolluiken geopend, met wapens van zwaar kaliber en met het aantal schoten dat is afgevuurd op een woonwagen, een poging tot moord is.

Alledrie schuldig

Op grond van aangetroffen dna-sporen, telecommunicatiegegevens en de verklaring van de 29-jarige Brit dat hij betrokken was, oordeelt het hof dat alle drie de verdachten aanwezig waren bij het incident. Zij zijn daarom alle drie schuldig aan het handelen van de hele groep, ongeacht of zij al dan niet zelf geschoten hebben.

Eerdere berichten:

Het is alles of niks voor Alistair W.

Eis 20 jaar in Zaak-Danny

Verdachte aanslag Danny G. bekent

Drugsrip achtergrond dood 12-jarige