Twee doden in gewelddadige week in Marseille

In Marseille zijn in zeven dagen twee mannen het leven gekomen bij afrekeningen in het criminele circuit. Een derde man raakte zwaargewond bij een schietpartij. Afgelopen vrijdag werd een 24-jarige man, een bekende van de politie, om het leven gebracht met een kalasjnikov Er zou zeker vijftig kogels zijn afgevuurd. Een week eerder werd een man ontvoerd en later dood gevonden in een in brand gestoken auto.

De man die vrijdag om het leven kwam, had volgens de politie zelf de opdracht gegeven voor verschillende afrekeningen. Hij reed op een scooter door een van de noordelijke wijken van Marseille, waar veel liquidaties plaatsvinden, toen er een Volkswagen Golf naast hem kwam rijden.

Vijftig hulzen

Het slachtoffer probeerde nog te vluchten, maar hij werd met een kalasjnikov onder vuur genomen. Er zijn zeker vijftig hulzen gevonden.

Bij een schietpartij die donderdag plaatsvond, werd een man neergeschoten die een bekende van de politie was. De politie had hem eerder in beeld om drugshandel en vanwege vervalsing van betaalkaarten. Hij werd door twee mannen op een scooter neergeschoten.

Immigranten en oorlogswapens

In totaal zijn in de omgeving van Marseille nu 14 doden gevallen bij criminele afrekeningen. In Marseille is al jarenlang een oorlog rond drugsroutes bezig. In de noordelijke wijken van Marseille wonen veel immigranten uit Marokko en Algerije. Zij hebben vaak nog familiecontacten uit hun land van herkomst, waardoor ze goede contacten kunnen opbouwen om bijvoorbeeld hasj te importeren.

De haven van Marseille is een van de belangrijkste havens aan de Middellandse zee. Daardoor komen gemakkelijk wapens uit oorlogen uit de Balkan en Noord-Afrika in de stad. Die worden vaak gebruikt bij afrekeningen in de zuid-Franse stad.