Drie maanden voor vuilniszak-ontsnapping

De 27-jarige Abdoullah T. uit Gouda, die een gevangene hielp te ontsnappen uit gevangenis De Schie in Rotterdam, moet weer terug de cel in. Toen hij zelf ontslag uit de bajes kreeg, nam hij de mede-gevangene mee in een vuilniszak op een karretje en reed hem ongezien naar buiten. ‘Brutaal en kwalijk’, noemde de officier van justitie het en eiste een half jaar cel. De rechtbank deed meteen uitspraak en maakte er drie maanden van.

Blauwe zak

Abdoullah T. had er zelf 2,5 jaar celstraf opzitten en mocht begin dit jaar naar huis. Terwijl hij zijn spullen aan het inpakken was, stapte mede-gedetineerde Karim zijn cel binnen en vroeg of hij meegesmokkeld kon worden naar buiten. Abdoullah kende Karim van de basisschool. Karim maakte Abdullah wijs dat hulp bij ontsnapping niet strafbaar zou zijn. In werkelijkheid is het andersom, de hulp is wel strafbaar, de ontsnapping zelf niet. Karim verstopte zich in een blauwe vuilniszak, die op een transportkarretje werd gezet en kon zo wegkomen. Een gevangenisbewaarder hielp nog met duwen.

Strafblad

Abdoullah T. kent de gevangenissen in Nederland goed. Hij heeft een strafblad van maar liefst 27 pagina’s met diefstallen en inbraken. Hij meldde zichzelf op 22 januari bij de politie, na de vele publiciteit over de zaak. Karim was een maand op vrije voeten, maar werd op 18 februari gearresteerd en zit nu de rest van zijn straf uit.