Drie Nederlanders opgepakt voor 1,7 ton coke in haven Antwerpen

In een strafonderzoek naar onder meer de invoer van cocaïne via de haven van Antwerpen heeft de Antwerpse onderzoeksrechter deze week zes mensen aangehouden, waaronder drie Nederlanders van 27, 28 en 41. Er is onder meer 1,7 ton cocaïne onderschept. Dat meldt het Openbaar Ministerie in België.

Fraude met pincodes

Het gerechtelijke onderzoek ging van start nadat er op onrechtmatige wijze containers op verschillende kaaien in de haven van Antwerpen werden afgehaald. Daarbij werd fraude gepleegd met pincodes die bedoeld waren om de containers op te halen. De Antwerpse politie kreeg in het onderzoek een transportfirma en een vrachtwagenchauffeur in beeld. Die zou de containers naar verschillende loodsen in de provincie Antwerpen hebben gebracht. In die magazijnen werden de cocaïne uitgehaald, waarna de “zwarte” container terug op de kaai werd gezet. De coke werd in een volgende fase opgehaald door voertuigen die voorzien waren van ingebouwde kluizen om de drugs in te verstoppen.

1.752 kilo coke

De zaakvoerder van een firma kwam in beeld. Hij had zijn loods aan de Kontichsesteenweg in Aartselaar ter beschikking gesteld van de criminele organisatie. Maandag viel de politie binnen in de loods op het moment dat er een trekker-oplegger was binnengereden. Vijf mannen konden gearresteerd worden: het gaat om de 32-jarige eigenaar van de loods, drie Nederlanders van 27, 28 en 41 en een 28-jarige Marokkaan. In de loods werd een partij van 1.752 kilo cocaïne aangetroffen.

Hand -en spandiensten

Uit verder onderzoek blijkt de betrokkenheid van havenarbeiders, logistieke medewerkers en security-agenten. Ze zouden hand -en spandiensten hebben geleverd bij de invoer van de drugs, maar ook bij het ongezien ontvreemden van de containers in de haven van Antwerpen.

Woensdag werd in dat kader een 37-jarige straddler (containerlift) chauffeur aangehouden. Een 21-jarige planner is vrij onder voorwaarden.

Het gerechtelijk onderzoek loopt verder onder leiding van de onderzoeksrechter en bijkomende arrestaties worden niet uitgesloten.