Drie Nederlanders verdacht van plofkraak in Duitsland voor rechter

Drie Nederlanders moesten woensdag in Duitsland voor de rechter verschijnen voor een inleidende zitting, als verdachten van een plofkraak en een poging tot moord tijdens hun vlucht. Tijdens de achtervolging raakten twee Duitse agenten gewond.

Plofkraak

Het ging om drie Nederlanders, in de leeftijd van 18, 20 en 23 jaar, schrijft Die Welt. Zij zouden op 22 februari van dit jaar een plofkraak hebben uitgevoerd bij een geldautomaat in de plaats Melle-Gesmold, over de grens bij Enschede. Dat schrijft het Duitse WELT op haar site.

Door de explosie ontstond schade aan de automaat en een gebouw van 100.000 euro. Er werd geen geld buitgemaakt, omdat de daders niet bij de kluis van de automaat konden komen. De vluchtende daders zouden op de terugweg regelmatig meer dan 200 kilometer per uur hebben gereden.

Laserpen

Ze zijn gezamenlijk aangeklaagd voor poging tot moord, omdat ze tijdens de achtervolging met de politie laserpennen in hun richting zouden hebben geschenen. De aanklager in Duitsland vindt dat ze daarmee het risico namen, dat de politiemensen een dodelijk ongeval konden krijgen.

Tijdens de achtervolging kreeg een van de Duitse politieauto’s een ongeluk, waardoor twee agenten gewond raakten, waarvan een vrouwelijke agent zwaargewond.

De drie mannen werden na een lange achtervolging gepakt, toen ze met hun Audi RS3 in een spijkermat reden en te voet verder moesten vluchten, aldus de Duitse website. Die van 18 en 20 konden meteen worden aangehouden. Naar de persoon van 23 jaar oud volgde nog een urenlange zoektocht.