Drie Nederlandse commando’s beschoten in de VS

In de buurt bij een hotel in de Amerikaanse stad Indianapolis zijn drie Nederlandse commando’s beschoten. De militairen verbleven in het hotel. Eén van hen werd neergeschoten en is enkele dagen later overleden.

De andere twee zijn bij bewustzijn, aanspreekbaar en kunnen vertellen wat er is gebeurd. Het lijkt erop dat er voorafgaand aan de schietpartij een ruzie is geweest op een andere locatie. De politie van Indianapolis wil nog heel weinig kwijt over het incident. Wel zeggen ze dat er aanwijzingen zijn die naar een mogelijke daders kunnen leiden. De politie heeft later één verdachte aangehouden.

Rechercheurs van de Koninklijke Marechaussee

De drie Nederlandse rechercheurs zijn aangekomen in Amerika. Ze gaan helpen met het onderzoek en zoveel mogelijk informatie verzamelen. Op het plaat delict proberen de rechercheurs erachter te komen wat er precies gebeurd is. Doordat Nederland geen rechtsmacht heen in Amerika kan er geen eigen onderzoek opgezet worden.

De schietpartij gebeurde in de vrije tijd van de militairen. Er wordt verwacht dat de militaire verstandige beslissingen nemen in hun vrije tijd. De commando’s hebben tijdens oefeningen een alcohol verbod, en online gokken om te ontspannen is ook niet altijd toegestaan. Er wordt van militairen verwacht dat ze, op missies en oefeningen, altijd adequate kunnen reageren en handelen.

Ook in het dagelijks moeten de commando’s zich aan een aantal regels houden. Zo mag je bijvoorbeeld geen giften en korting accepteren. De militairen moeten zich bewust zijn van de risico’s die social media met zich meebrengt en hoe ze hiermee om moeten gaan. Ze moeten iedereen gelijkwaardig behandelen, agressie en intimidatie voorkomen. Zolang er niet duidelijk is wat er tijdens de vechtpartij is gebeurd wordt er nog onderzocht wat de rol van de commando’s is geweest.

De Nederlandse commando’s waren in Indianapolis omdat daar in de buurt een oefendorp is. In het dorp trainen Nederlandse militairen en ze verblijven dan in de hotels. Op de avond van de schietpartij waren er meerdere Nederlandse commando’s aanwezig.

Beschoten vanuit rijdende auto

Een vechtpartij in een andere bar zou hebben geleid tot de schietpartij. De commando’s zijn vervolgens vanuit een rijdende auto neergeschoten. Dit bericht komt van de burgermeester Joe Hogsett van Indianapolis. De politie zou een steeds beter beeld krijgen van wat er precies is gebeurd die avond. ‘Het was een tragedie’, zei Hogsett. De burgermeester betereurt het dat de ruzie opgelost moest worden door naar een pistool te trekken.

Het contact tussen Amerika en Nederland wordt voornamelijk onderhouden door Kajsa Ollongren. Ollongren is de Minister van Defensie. De telefoongesprekken met haar Amerikaanse collega, Lloyd Austin, zouden vooral hebben bestaan uit condoleances.

Verdachte is 22 jaar oud

Een 22-jarige man, Shamar Duncan, is aangehouden. Hij wordt verdacht van moord en wordt officieel aangeklaagd. Meer details zijn er niet bekend over de man. Alleen dat hij in een ruzie zou zijn gekomen met de commando’s. Dit liep uit tot een gevecht en later besloot de verdachte vanuit een auto op de militairen in te schieten.

De politie zet het onderzoek naar de zaak voorlopig nog voort.