‘Drie smokkelpogingen bij penitentiaire inrichting Zaanstad’

Er zijn deze maand twee “sokgooiers” opgepakt, die spullen de PI Zaanstad in probeerden te gooien. Ook is met drones geprobeerd contrabande bij de inrichting naar binnen te krijgen. De directie van de PI heeft dit bevestigd aan NH Nieuws.

Simkaart

Op 16 februari zagen medewerkers van de gevangenis op bewakingscamera’s dat twee mannen op een fietspad gooiende bewegingen maakten. Op de binnenplaats werden op dat moment juist gedetineerden gelucht. Gewaarschuwde politieagenten hield twee van de gooiende mannen aan. In de sokken zaten telefoons, opladers, oortjes en een simkaart. De verdachten komen uit Amsterdam en Apeldoorn. Een derde persoon was ook aangehouden omdat hij de mannen had vervoerd maar die had volgens de politie geen betrokkenheid bij de plannen gehad.

In het weekend van 12 februari was er door een drone een pakketje gedropt op de binnenplaats van de gevangenis. Voordat gevangenen de spullen konden pakken onderschepten beveiligers de smokkelwaar.

Nog een drone

Hierna liet de gevangenisdirectie een grote zoekactie houden in een groot aantal cellen. Daarbij zijn drugs- en telefoonhonden ingezet. Er zouden zeven telefoons zijn gevonden.

Afgelopen weekend werd er nog een drone gesignaleerd. De drone dropte bij de zuidelijke afdeling van de bajes een pakketje met softdrugs en telefoons. Ook deze zending is door de beveiliging van de inrichting in beslag genomen.