Drie ton cocaïne in Peru gepakt

De Nationale Politie in Peru heeft dinsdag bijna 3.300 kilo cocaïne in beslag genomen in de Peruaanse kustplaats Huanchaco, in de buurt van de noordelijke stad Trujillo. De zending was verstopt in steenkool dat zou worden verscheept vanuit de havens van Paita en Callao naar Antwerpen en een haven in Spanje. De drugs was onder meer geladen op vrachtwagens met steenkool die op weg waren naar de haven en werd in de gaten gehouden door acht mannen. Vijf vuurwapens zijn in beslag genomen.  

Gebakken

De blokken cocaïne van ruim een kilo waren ingenieuze wijze in de steenkoolbrokken gebakken. In totaal was er 90 ton steenkool als verpakking gebruikt. Het onderzoek duurde zo'n zes maanden en was zo belangrijk voor de Peruaanse regering dat zowel de president als de minister van Binnenlandse Zaken zich bij de vangst lieten fotograferen.

25 transporten

De leiding van de Operatie Steenkool schatte in dat er al 25 transporten op deze manier naar Europa zijn verscheept. De cocaïne werd op vijf plaatsen in de stad Trujillo verzameld en vandaar uitgereden naar een bunker waar het "verpakkingsproces" met de steenkool werd afgehandeld dat ongeveer een maand duurde. Naar verwachting zullen op andere plaatsen nog ladingen steenkool met cocaïne in beslag worden genomen, mogelijk ook in havens in Europa.