Drie ton cocaïne onderschept in semi-duikboot in Stille Oceaan

Op de Stille Oceaan is een semi-duikboot onderschept die ruim drie ton cocaïne aan boord bleek te hebben. Dat heeft de Salvadoraanse president Nayib Bukele via zijn Twitter-account bekend gemaakt. Aan bord waren drie mannen uit Ecuador, zij zijn aangehouden. De onderschepping van de drugs werd gedaan door een marinevaartuig van El Salvador.

LPV’s

Volgens de Salvadoraanse president is dit de grootste inbeslagname van cocaïne in zijn land van 2022. De onderschepping vond plaats zuidelijk van El Salvador op 470 zeemijlen 870 kilometer) van de haven van Acajutla, dat is ruwweg halverwege tussen Ecuador en El Salvador.

Semi-duikboten (ook wel LPV’s of low profile craft genoemd) varen vrijwel geheel onder de waterlijn en zijn moeilijker detecteerbaar voor radarsystemen dan gewone vaartuigen. Radarsystemen kunnen moeilijk onderscheid maken tussen golven en LPV’s.

Mangrove

Veel van deze vaartuigen worden geproduceerd in geheime werkplaatsen in de Colombiaanse jungle. Ze vertrekken veelal vanaf de westkust van Colombia, een zeer moeilijk toegankelijk gebied met mangrovebossen en honderden kreken en riviermonden. Er worden geregeld LPV’s onderschept aan de westkust van Midden-Amerika.