Drie verdachte douaniers nu ook vastgezet

Maandag zijn drie douaniers aangehouden voor verhoor. Volgens het Openbaar Ministerie in Rotterdam zijn ze werkzaam in het Rotterdamse havengebied. De drie waren al verdachte in een onderzoek naar witwassen.

Contante opnamen

De douaniers zijn 31, 34 en 37 jaar en afkomstig uit Rotterdam, Schiedam en Den Haag.

De aanhoudingen komen in een lopend onderzoek na een doorzoeking van drie woningen en een bedrijfspand in januari van dit jaar. Dat onderzoek was gestart omdat er opvallende contante opnamen en stortingen plaatsvonden op de bankrekeningen van de verdachten. Deze stortingen stonden volgens het Openbaar Ministerie niet in verhouding stonden tot de legale inkomsten van de douaniers.

“Integere haven”

Om criminaliteit binnen de haven tegen te gaan is enkele jaren geleden het programma “Integere Haven” in het leven geroepen. Dat is een samenwerking tussen het OM, politie, Douane, Deltalinqs, de gemeente en het Havenbedrijf. Het programma probeert corruptie in het havengebied te tegen te gaan. Dat programma werpt nog onvoldoende vruchten af. Vorige maand was er een spoedoverleg over de integriteitsproblemen in de haven.

Zie ook:

Rotterdamse douanier aangehouden voor 1500 kilo coke

Voormalig douanier Gertie V. veroordeeld tot 2 jaar cel