Drie verdachten drugstransporten naar Duitsland vast

De raadkamer van de rechtbank in Leeuwarden heeft besloten dat drie verdachten in een groot onderzoek naar internationale drugshandel nog zeker zestig dagen vast blijven zitten. De verdachten zijn een 41-jarige man uit Harlingen, een 43-jarige man uit Leeuwarden en een 24-jarige Amsterdammer. Het Openbaar Ministerie denkt dat de drie zich bezig hielden met transporten van verschillende soorten drugs naar Duitsland.

Encrochat

De arrestatie van de Harlinger vond eind september plaats in zijn woonplaats; de andere twee werden eveneens rond die tijd in Franeker en Leeuwarden aangehouden. Elders in Friesland waren er nog meer invallen van de politie.

De politie is de verdachten op het spoor gekomen door het kraken van versleutelde berichten via Encrochat. Daarmee zegt de politie inzicht te hebben gekregen in criminele (Friese) netwerken die zich bezig hielden met drugstransporten naar Duitsland. De verdachten handelden in zowel soft- als harddrugs; onder meer wiet, amfetamine en cocaïne.

Garagebox

Tijdens een inval in een garagebox is in Leeuwarden een grote hoeveelheid wiet aangetroffen. Ook is een partij MDMA (de werkzame stof in xtc-pillen) gevonden en materialen voor de productie ervan.

In Drachten zijn in een boerderij restanten gevonden van een productielijn voor drugs. Dat blijkt onder meer uit gevonden halffabricaten en grondstoffen. Bij een doorzoeking in Harlingen zijn voertuigen, contant geld en sieraden in beslag genomen.

De politie denkt dat er nog meer aanhoudingen zullen volgen.