‘Drie verdachten moesten Endstra doden’

Volgens het Openbaar Ministerie zijn er tijdens de moord op Willem Endstra (51) drie hitmen ingezet. Dat zei Sabine Tammes tijdens een regiezitting voor de rechtbank van Amsterdam. Daar staan drie verdachten terecht: Özgur C., Ali N. en Ziya G.

Door @Wim van de Pol

Volgens een nieuwe getuige is de schutter Ali T. (44) en waren ook de Azerbeidjaanse Rus Namik Abbasov en Ziya G. klaar om de schieten. Volgens Tammes: ‘omdat Endstra dood moest en er niets fout mocht gaan.’ Ali T. is op 2 september aangehouden maar weer heengezonden na enkele dagen omdat er naast de verklaring volgens de nieuwe getuige geen ander bewijs ligt.

Vrije voeten

Twee verdachten in de zaak zijn op vrije voeten: Alkmaarder Ali N. is als enige aanwezig, hij zit vast voor een ontvoeringszaak. Ziya G. verblijft waarschijnlijk in Turkije. Namik Abbasov werd in 2011 na een dna-hit uitgeleverd door Polen. In 2012 overleed hij in het huis van bewaring. De nieuwe getuige Hidir K. (39) is volgens de officier van justitie pas na de herstart van het onderzoek in 2011 ‘boven komen drijven’.

Getuigenbeschermingsprogramma

In november 2012 is Hidir K. voor het eerst gehoord in de gevangenis waar hij op dat moment was gedetineerd. Volgens de officieren van justitie was hij bereid een verklaring af te leggen, zonder verplichting zonder verdere eisen, hij zei alleen ’te vrezen voor zijn leven.’ Afgesproken werd dat hij kluisverklaringen zou afleggen. Afgesproken werd dat K. in een getuigenbeschermingsprogramma zou treden. Pas in januari 2014 kon K. als “tactische” getuige worden gehoord.

Oosterhout

In februari heeft de getuige met de politie getuigen locaties laten zien, onder meer het adres Ziya G. en van andere verdachten. De getuige zegt zijn kennis te hebben gehoord van twee verdachten en een andere betrokkene, allen uit hetzelfde Turks-Nederlandse netwerk uit de buurt van Amsterdam-West en Alkmaar. De getuige zegt ook dat Ziya G. in 2006 betrokken is geweest bij een moord in Noord-Brabant en het gooien van een handgranaat naar een huis in Oosterhout.

Vertragingstactiek

Maandagmorgen voerde advocaat Nico Meijering een betoog waarin hij de rechtbank vroeg het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren. Meijering zegt dat na de arrestatie van zijn cliënt Ozgür C. het OM een vertragingstactiek heeft gevolgd. Hij is jaren geleden wegens gebrek aan bewijs op vrije voeten gesteld. Meijering maakte het OM ook het verwijt dat het in juni 2013 heeft verklaard dat er geen onderzoek meer liep in de zaak. Dat was niet waar omdat men al bezig was met de nieuwe getuige Hidir K.. Meijering verwijt het OM ook dat niet direct in januari 2014 de rechtbank heeft verwittigd van het bestaan van de nieuwe getuige en er bovendien getuigen buiten de verdediging om zijn gehoord.

Zie ook:

Nieuwe getuige voor moord op Endstra

Endstra-zaak mei volgend jaar verder