Drie verdachten opgepakt in vingerknipzaak (UPDATE)

De politie heeft eerder deze week drie verdachten aangehouden voor de ontvoering bij een sportclub  in Amstelveen van een 37-jarige man. Het slachtoffer werd tijdens zijn ontvoering ernstig mishandeld. Zo werd zijn linker pink afgeknipt. Reden van de ontvoering: vrienden van het slachtoffer moesten een miljoen betalen. 

Door Timo van der Eng

Dat bleek vandaag tijdens een pro forma-zitting in de rechtbank van Amsterdam, waar Jeremy J. (29) uit Leiden moest verschijnen. De Antilliaan, die drie maanden geleden al werd aangehouden, verscheen niet op zitting. Het slachtoffer was wel aanwezig.

Zak over zijn hoofd

Het slachtoffer werd op 9 maart 2017 rond 17.00 van de bijrijdersstoel van een auto gesleurd, vlak nadat hij was ingestapt. De ontvoerders hadden eerst geprobeerd met een kolf van een pistool het raam van de auto in te slaan. Toen dat niet lukte schoten ze de autoruit kapot, waarbij de bestuurder en de bijrijder bijna werden geraakt. De man werd vervolgens geblinddoekt, kreeg een zak over zijn hoofd en werd op een zeiltje in een donkerblauwe Peugot 308 gelegd. Daarna werd hij naar een woning in Leiden gereden.

Kinderen bedreigd

Daar werd het slachtoffer tot op zijn onderbroek uitgekleed en moest hij op zijn buik op de grond gaan liggen. Hij kreeg te horen dat hij binnen een uur een miljoen euro moest regelen. Zou hij dat niet doen, dan zouden er ernstige dingen gebeuren met zijn kinderen en zijn vrouw. In een later door de politie aangetroffen notitieschriftje bij een van de verdachten waren het huisadres van het slachtoffer, alsmede het schooladres van zijn kinderen genoteerd. Daarna kreeg de man piepschuim in zijn mond en werd zijn linker pink afgeknipt. De man werd uiteindelijk om 21.15 zwaargewond en geblinddoekt achtergelaten op straat in Leiden. De ontvoerders hadden de afgeknipte pink mee gegeven. Het werd op de zitting niet duidelijk of er geld is betaald.

Bolletjesslikkers

De huurder van de woning in Leiden waar het slachtoffer werd mishandeld en bedreigd heeft ook enige tijd vastgezeten. Deze man, een bekende van een van de verdachten, is inmiddels weer op vrije voeten. Hij stelde zijn woning regelmatig ter beschikking aan bolletjesslikkers.

Katvanger

Het Openbaar Ministerie verdenkt verdachte Jeremy J. van poging tot doodslag, ontvoering en mishandeling. De advocaat van Jeremy J. stelde dat zijn cliënt katvanger was geweest en verder niets met de daadwerkelijk ontvoering en mishandeling van doen had gehad. Het slachtoffer heeft verklaard dat de mishandeling vooral had plaatsgevonden door een man van circa 1,80 meter. Jeremy J. is 1,95.

De deze week aangehouden drie verdachten zitten in alle beperking. Jeremy J. blijft in voorlopige hechtenis. De zaak zal voorlopig nog niet inhoudelijk worden behandeld.