Drie verdachten van Duitse plofkraken gearresteerd in Nederland (UPDATE VIDEO)

Dinsdag zijn in Haarlem en Vianen drie verdachten aangehouden in een Duits onderzoek naar een reeks plofkraken. De Nederlandse politie werkte hierbij samen met de Duitse politie en Europol. De verdachten zijn mannen van 22, 27 en 28 jaar. Vrijdag is één van de verdachten, een 28-jarige man uit Vianen, door de rechter-commissaris op vrije voeten gesteld, zo bevestigt zijn advocaat Cem Polat.

Hattersheim

Ze worden ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij een reeks plofkraken in Duitsland, in verschillende plaatsen, en van lidmaatschap van een criminele organisatie. Het onderzoek richt zich op acht geldautomaten die afgelopen najaar werden opgeblazen. De buit was ruim 958.000 euro, en er is voor bijna 1 miljoen euro schade aangericht.

Het gaat onder meer om plofkraken in Dietzenbach (Hessen) op 13 oktober 2021, Hattersheim (Hessen) op 20 oktober 2021, Eppelheim (Baden-Württemberg) op 22 oktober 2021, Wildeshausen (Nedersaksen) op 5 november 2021, Oberursel (Hessen) op 3 november 2021, en Kaisersesch (Rijnland-Palts) op 8 november 2021. In Hattersheim is volgens de Duitse politie circa 150.000 euro buitgemaakt.

Meer verdachten

De verdachten zitten vast en de rechtbank zal gaan beslissen of het groepje wordt overgeleverd aan Duitsland.

De Duitse politie is op zoek naar nog meer verdachten in dit onderzoek. Vorige week zijn er in een vergelijkbaar onderzoek twee Nederlanders opgepakt. In april werden vier verdachten gearresteerd voor Duitse plofkraken.

De politie maakte een filmpje over de actie: