Drie verdachten vast in internationaal onderzoek naar vals geld

In een internationaal rechercheonderzoek naar de productie, handel en distributie van valse bankbiljetten zijn recent drie verdachten aangehouden.

Europol

Volgens de politie loopt er sinds juni 2018 een onderzoek naar vals geld. Dat onderzoek is gestart nadat er in Helmond valse bankbiljetten waren uitgegeven. Sporen leidden toen naar Almere. Vanwege het internationale karakter en het feit dat de geproduceerde valse biljetten in heel Europa zijn aangetroffen, werkte de recherche nauw samen met Europol, de Koninklijke Marechaussee en De Nederlandse Bank.

Negen verdachten

Op 30 januari zijn al zes verdachten aangehouden, ze zijn inmiddels voor de raadkamer van de rechtbank geweest en die besloot dat ze allen dertig dagen langer vast blijven zitten. Int totaal zitten nu negen mensen vast in de zaak.

Op die 30 januari zijn er tien doorzoekingen geweest en op nagenoeg alle locaties in Almere zijn goederen aangetroffen die nodig zijn voor de productie, handel en distributie van vals geld: printers, cartridges, hologrammen, enveloppen, wenskaarten, postzegels, adreslabels.

Verder werd voor ruim 300.000 euro aan valse 50 en 20 euro biljetten aangetroffen. En daarnaast 1751 xtc-pillen, 535 gram cocaïne en 390 gram hasj en diverse andere goederen (zoals telefoons, bankpassen en doosjes sigaren) die van diefstal afkomstig waren.