‘Drie voertuigen betrokken bij moord Derk Wiersum’

De politie heeft dinsdag in Opsporing Verzocht bekendgemaakt dat er waarschijnlijk drie gestolen voertuigen betrokken zijn geweest bij de moord op advocaat Derk Wiersum. De voertuigen die het moordcommando heeft gebruikt, zijn naast Wiersums straat en woning in Amsterdam-Buitenveldert ook gesignaleerd in Almere, Amsterdam-Zuidoost, Hoensbroek en Groenekam. Dat blijkt uit de grote hoeveelheid bewakingsbeelden die de recherche uitvoerig heeft onderzocht.

Voorverkenningen

De schutter ging er na de liquidatie op 18 september vandoor in een witte Opel Combo, maar uit rechercheonderzoek blijkt dat er waarschijnlijk nog twee andere voertuigen bij de moord betrokken zijn geweest. Zowel een opvallende grijze Volkswagen Transporter als een in Voorburg uitgebrandde Renault Megane zijn gebruikt bij verschillende voorverkenningen in de woonwijk van de advocaat.

Lekke band

De witte Opel Combo is na de moord aangetroffen aan de Kamgrasstraat in Almere. De grijze VW Transporter werd achtergelaten in een parkeergarage aan de Hoptille in Amsterdam-Zuidoost. Opvallend is dat de VW Transporter een lekke band had. Mogelijk vonden de bestuurders het te riskant om deze te laten repareren en hebben zij daarom bij de moord de Opel Combo gebruikt. De VW Transporter was voorzien van een invalidenkaart, die is teruggevonden in een prullenbak in Hoensbroek. De rolstoel die in de Transporter stond, is achtergelaten op een terrein in Groenekan (bij Utrecht).

Dinsdag werd al bekend dat Derk Wiersum weken voor zijn dood werd geobserveerd door zijn moordenaars. Begin oktober is er een verdachte aangehouden voor betrokkenheid bij de moord.